Möt människorna bakom

Bastuträsk Charkuteri

”Från Bastuträsk korven kom, som alla genast tyckte om!”
BastuträskCharkuteri3
BastuträskCharkuteri4
BastuträskCharkuteri2
BastuträskCharkuteri1
BastuträskCharkuteri5

Historien börjar redan under senare delen av 1860-talet med riksdagsbeslutet om att sammanbinda hela vårt avlånga land med en järnväg. Och när järnvägen år 1894 kom till byn Bastuträsk fick bonden Jonas Holmlund från Valliden en idé: Han visste att rallarna hade svårt att få tag i kött, så han köpte en tjur för 50 kronor och ledde den till Bastuträsk där den slaktades och köttet såldes. Kommersen gick bra och 1895 ansökte han hos länsstyrelsen om att få idka handel med produkter från nötkreatur och svin. ”Från Bastuträsk korven kom som alla genast tyckte om”. Det är en slogan som många av oss har sett på korvburkarna från den anrika charkuterifabriken Holmlunds, numera Bastuträsk Charkuteri. I oktober 2024 deltog Bastuträsk Charkuteri AB i Chark SM och kammade hem totalt 12 medaljer, 7 guldkvalitet, 1 silverkvalitet och 4a bronskvalitet, vilket vittnar om vilken hög kvalitet produkterna håller. Idag (december 2024) är Mattias Berg fortfarande ensam ägare och VD på det anrika charkuteriet, i verksamheten jobbar nu även pappa Jonny, bror Robert, sambo Frida och dotter Agnes. Familjen avser fortsätta förvalta historien kring den klassiska vardagsmaten från Bastuträsk som Holmlund och Lundqvist i slutet på 1800-talet valde att sparka igång.

Följ Bastuträsk Charkuteri