
Nr 16, vecka 4/2020
Rotsaker på nya sätt
Att äta i säsong medför vissa perioder större utmaningar än andra. Den här tiden på året hör till en sådan period, men med större kreativitet i köket så är det en utvecklande utmaning! Den här veckan sätter vi lite extra fokus på palsternackan, en av våra mest älskade rotsaker. Visste du att det till exempel går utmärkt att använda palsternacka när du bakar? Se där - ett nytt sätt att äta i säsong!
Vi jobbar ju inte bara med våra duktiga bönder, utan också en grupp av fantastiska mathantverkare som levererar underbara delikatesser. En av dem är Yvonne på Concoct i Tomelilla, som är på omslaget denna vecka. Hon är otroligt duktig på smaker och har vunnit flera priser för produkterna. Hennes kex, knäcke och marmelader var populära inför jul och finns också bland våra kompletteringsprodukter i butiken.
Bakom kulisserna kan vi också berätta att vi jobbar på att kunna erbjuda fler utlämningsställen i Lund och Malmö framöver, och då vi fått många frågor om det så utvecklar vi också sortimentet som du kan komplettera din gårdskasse med. Full fart framåt med andra ord. Och om du vill att ännu fler ska få tillgång till lokal mat i säsong - glöm inte att tipsa vänner, kollegor och andra bekanta!
Vi önskar dig en smakrik vecka!
Maria & Rickard
Inspiration till veckans middagar
- Palsternackssoppa med baconkrisp, från Maria Dahlqvist
- Rostad rotfruktssallad med dill- och solrospesto, från Louise Bondebjer
- Örtkyckling, brysselkål och belugalinser, från Susanna Bill
- Rotfruktsgratäng med svamptopp, från Sofia Tronêt Fernberg
- Pasta med svamp, från Saxtorp Svamp
- Palsternack- och äpplemuffins, från Gunnarshögs gård
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept för palsternacka!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Yvonne på Concoct
Veckans råvara: Palsternacka