Quinoa-otto med polkabetor & örtmarinerad tempeh - Mylla

Quinoa-otto med polkabetor & örtmarinerad tempeh

Recept från Jord

Krämig, risottoliknande rätt med quinoa, ugnsbakade polkabetor, saltrostade mandlar & örtmarinerad tempeh. Om du inte vill äta helt vegetariskt - stek kyckling istället för tempeh. Örtmarinaden fungerar finfint till båda.

Recept som pdf

4 portioner 

Örtmarinerad tempeh (eller kycklingfilé)
400 gram tempeh
1 dl olivolja
2 rivna vitlöksklyftor
citronskal från 1 citron
1 dl blandade hackade färska örter, t ex rosmarin, persilja och basilika
1 nypa flingsalt

Ugnsbakade polkabetor
500 g polkabetor
1 msk olivolja

Quinoa-otto
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl quinoa
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2½ dl havregrädde eller annan valfri grädde
1 dl mandlar och flingsalt till topping

 

Gör så här:

  1. Börja med tempeh: Skär tempehn i skivor. Blanda olivolja, vitlök, citronskal och örter. Klappa försiktigt in marinaden i tempeh-skivorna. Låt marinera minst en halvtimme.

  2. Ugnsbakade polkabetor: Skala och skär betorna i båtar. Massera in i olivolja, salt & peppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka på 200° i 20-25 minuter.

  3. Quinoa-otto: Finhacka lök och vitlök. Stek i matfett tills det är blankt och smidigt. Skölj quinoan noga i kallt vatten. Koka upp vatten, buljongtärning  och quinoa. Låt koka i ca 10 minuter, tills vattnet har kokat bort. Häll sedan i matgrädde och den stekta löken. Låt koka ihop till en krämig smet. Tillsätt till sist rödbetorna som du har förbakat, spara några till topping. Rosta mandlarna gyllene i stekpanna tillsammans med flingsalt.

  4. Stek eller grilla tempehn i en medelvarm stekpanna tills den är gyllene och lite krispig. Häll på resterande marinad mot slutet för extra krydda.

  5. Servera tempeh och quinoa-otton med hackade mandlar och lite
    rosmarin på toppen. Salta, peppra och ringla gärna på lite olivolja.

 

Kycklingvarianten!

Marinera och tillaga kycklingfilén på samma sätt som tempeh. Men - som alltid med kyckling - var noga med att den ska vara helt genomstekt när den serveras. Godast och saftigast blir den om du först steker den gyllene runtom, sedan låter den bli färdig i 150° i ugnen. 

Toppa gärna din quinoa-otto med riven prästost eller parmesan om du har hemma! 

 

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.