
Pasta med linser och svamp
Recept från Susanna Bill, ur boken Vegoflex, (Kakao Förlag, 2019) Foto: David Back
Svampens umamismak och lite tuggiga konsistens gör den till en bra ersättningsprodukt när man vill dra ner på köttkonsumtionen. I den här pastasåsen är svampen skuren men prova även att riva den grovt – det blir lite köttfärs över den då.
4 portioner
300 g skogschampinjoner
2 st schalottenlökar
2 stora klyftor vitlök
100 g rökt ost
1 msk rapsolja
2 1⁄2 dl havregrädde
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
1 dl torkade belugalinser
1 påse, ca 65 g bladspenat
2 avokado, skivade
Vinägrett
2 msk vitvinsvinäger
4 msk kallpressad rapsolja
örtsalt
svartpeppar
250 g spaghetti
persilja eller färsk timjan
rostade mandlar
Gör så här:
- Dela svampen i jämna bitar. Skiva schalottenlök och finhacka vitlöken. Riv den rökta osten grovt.
- Lägg svampen i en gryta och stek ur vätskan. Häll på rapsolja, blanda i schalottenlök och vitlök och stek i cirka 5 minuter. Häll i havregrädde, timjan, salt och peppar och koka ihop såsen.
- Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet. Vänd ner linserna och till sist osten i såsen.
- Blanda spenat och avokado. Blanda alla ingredienser till vinägret- ten och ringla den över grönsakerna.
- Koka pastan al dente, spar lite pastavatten i botten av kastrullen när du häller av den färdigkokta pastan. Häll tillbaka pastan i kastrullen, vänd ner såsen och servera genast med hackade färska örter och rostad mandel.
Susanna tipsar:
Listan kan göras lång på hur mycket nyttigt som linserna innehåller. Vad sägs om fibrer, protein, zink, kalium, magnesium, fosfor, folsyra och andra B-vitaminer, K-vitamin och inte minst järn. I den lilla förpackningen!