Pasta med linser och svamp

Pasta med linser och svamp

Recept från Susanna Bill, ur boken Vegoflex, (Kakao Förlag, 2019) Foto: David Back

Svampens umamismak och lite tuggiga konsistens gör den till en bra ersättningsprodukt när man vill dra ner på köttkonsumtionen. I den här pastasåsen är svampen skuren men prova även att riva den grovt – det blir lite köttfärs över den då. 

4 portioner
300 g skogschampinjoner
2 st schalottenlökar
2 stora klyftor vitlök
100 g rökt ost
1 msk rapsolja
2 1⁄2 dl havregrädde
1 tsk torkad timjan 
salt och svartpeppar
1 dl torkade belugalinser
1 påse, ca 65 g bladspenat
2 avokado, skivade

Vinägrett
2 msk vitvinsvinäger
4 msk kallpressad rapsolja 
örtsalt
svartpeppar
250 g spaghetti
persilja eller färsk timjan 
rostade mandlar

Gör så här:

  1. Dela svampen i jämna bitar. Skiva schalottenlök och finhacka vitlöken. Riv den rökta osten grovt.
  2. Lägg svampen i en gryta och stek ur vätskan. Häll på rapsolja, blanda i schalottenlök och vitlök och stek i cirka 5 minuter. Häll i havregrädde, timjan, salt och peppar och koka ihop såsen.
  3. Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet. Vänd ner linserna och till sist osten i såsen.
  4. Blanda spenat och avokado. Blanda alla ingredienser till vinägret- ten och ringla den över grönsakerna.
  5. Koka pastan al dente, spar lite pastavatten i botten av kastrullen när du häller av den färdigkokta pastan. Häll tillbaka pastan i kastrullen, vänd ner såsen och servera genast med hackade färska örter och rostad mandel. 

 

Susanna tipsar:
Listan kan göras lång på hur mycket nyttigt som linserna innehåller. Vad sägs om fibrer, protein, zink, kalium, magnesium, fosfor, folsyra och andra B-vitaminer, K-vitamin och inte minst järn. I den lilla förpackningen! 

 

Recept från Susanna Bill

Föregående Hamburgare med halloum

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

Mylla hjälper producenten att få rätt betalt för sin mat. Därför tar vi betalt separat för att packa och leverera maten hem till dig. Läs mer här