Kyckling i lergryta - Mylla

Kyckling i lergryta

Recept från Sofia Tronêt Fernberg

Ebbatorps kycklinghalva är så himla bra. Saftig, smakrik och alldeles underbar - som kyckling smakade förr! Det blir en lagom middag för fyra, ibland blir det rester till en lunchlåda eller till en god brunchig sallad under helgen.

Lergrytan är en fantastisk vän i köket som lätt glöms bort. Men här får den åka fram till fredagens goda kycklingmiddag! Hela den här rätten går såklart att tillaga i en vanlig ugnsform eller långpanna. Men, buljongen som bildas i lergrytan är gudomlig och kan med fördel användas till soppa eller sås en annan gång om det blir över.

Jag rostade betor på en plåt i ugnen samtidigt som kycklingen tillagades. Har du en gigantisk lergryta kan du såklart lägga ner även betorna i den och tillaga tillsammans med kycklingen. Tänk dock på att rödbetorna färgar kycklingen tjusigt lila, om du inte har något emot det.

Med alla härliga rotfrukter behövs egentligen inget mer tillbehör. Men visst kan det vara gott att fånga upp såsen med potatis, ris eller ett gott bröd. Du väljer!

4 port
1-2 rödlökar
1-2 gula lökar
3 morötter
1-2 palsternackor
½ kyckling, ca 1½ kg, från Ebbatorps fågel
1 msk kalv- eller kycklingfond
1 tsk soja, valfri sort
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
1 nypa chiliflingor
1-2 finhackade vitlöksklyftor

Rostade betor
4 betor i blandade färger
salt
olivolja

Servering
microgreens eller andra gröna blad
bröd och ost

Ugn 175° i varmluft eller 200° i vanlig värme

Gör så här

  1. Skala lökarna och skrubba rotfrukterna. Dela i grova bitar och lägg ca hälften i botten av grytan. Resten läggs överst innan grytan sätts i ugnen.
  2. Blötlägg lergrytan 10 min i kallt vatten i diskhon. Bryn kycklingen på skinnsidan (mest för att ge lite färg på skinnet, inte nödvändigt alltså). Lägg över i lergrytan.
  3. Blanda fond, soja, kryddor och vitlök. Häll det över kycklingen och massera in runt om och under skinnet så gott det går. Lägg på resterande lök och rotfrukter. Sätt lergrytan i kall ugn. Sätt på ugnen och tillaga ca 1 timme och 15 min. Kontrollera att benet lossnar lätt och att kycklingen är genomlagad. Låt gärna vila med locket på en kvart innan servering.
  4. Skala och skär betorna i cm-tjocka skivor. Massera in dem med en knapp matsked olivolja och bred ut på plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen när 40 min återstår av kycklingen.
  5. Servera kycklingen med gröna blad och - för extra fest - gärna ett gott surdegsbröd och en god ost.
Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.