3 x röror till grillat - Mylla

3 x röror till grillat

Recept från Sofia Tronêt Fernberg.

Gör man alla dessa tre röror eller tillbehör så har man gott och väl till 6 personer. Vill man bara ha en eller två så ska man nog dubbla recepten. Och blir det över så har du några goda lunchtallrikar med rester att se fram emot dagarna efter firandet.

Svart bönsalsa med gul och röd tomat

Här har jag använt chili- och korianderketchupen från ConCoct till marinaden. Superfin och mild chilismak och en produkt som passar till så mycket mer än “bara som ketchup”. Låt gärna salsan stå minst ett par timmar, helst ett dygn, innan den ska serveras.

4-6 portioner
Bönsalsa
1 burk svarta bönor, t ex från Kung Markatta
10-15 småtomater i blandade färger
1-3 salladslökar (beroende på tjocklek och smak)

Marinad/dressing
½ dl chili- och korianderketchup, från ConCoct (alt annan ketchup med kvalitet)
1 msk äppelcidervinäger
2 msk kallpressad rapsolja
hackad färsk koriander eller persilja efter behag
salt och peppar

Gör så här

  1. Häll av spadet från bönorna, skölj dem i kallt vatten.

  2. Tärna tomaterna och strimla salladslöken.

  3. Blanda ingredienserna till dressingen och vänd samman med bönor, tomater och lök. Smaka av med salt och peppar.

Grönkålspesto med hampafrö

En pesto som passar till så mycket. Det som blev över klickade vi över vår hemlagade pizza dagen efter. När jag gör pesto brukar jag finhacka vitlöken separat och vända ner den efter jag mixat ihop peston. Då blir det inte så skarp vitlökssmak. Men man gör som man vill, det är ju en smaksak!


4-6 portioner
Grönkålspesto
100 g babykål (¾ liter tätt packad)  från Vegostan
1 dl hampafrön, t ex fr Mother Earth (valnötter, hasselnötter, solrosfrön eller pinjenötter går också bra)
1 citron, finrivet skal och saft
1¼ dl olivolja
2 tsk finhackad färsk vitlök
1 dl riven gårdsost, t ex från Vilhelmsdals Gårdsmejeri (parmesan eller annan lagrad smakrik hårdost går självklart också bra)
salt, peppar, honung

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser utom vitlök och ost i en mixerkanna. Mixa samman, det kan gärna vara lite grovt.

  2. Vänd ner vitlök och ost. Smaka av med salt, peppar och honung.

Fetaoströra à la Tsatsiki

Tsatsiki är ju en klassiker till allt grillat. Här bryter jag ner en vansinnigt god fetaost i den, Feta Kossan från Vilhelmsdals Gårdsmejeri. Det blev en riktig hit runt vårt matbord! Vill du hellre ha en helt vanlig tsatsiki så servera osten vid sidan av. Ringla i så fall gärna en god olja över och toppa med färska oreganoblad.

4-6 portioner
Fetaoströra
1 gurka
½ tsk salt
200 g (2 dl) matyoghurt, från Wapnö mejeri
200 g fetaost
2 tsk finhackad färsk vitlök (alt 1 finhackad vitlöksklyfta)
1 msk oliv- eller rapsolja
1 kruka oregano

Gör så här

  1. Dela gurkan på längden. Dra bort kärnorna med en tesked. (Lägg gärna ner kärnorna i en karaff med vatten, eller bara njut av dem direkt som de är - uppfriskande!)

  2. Skiva gurkan i halvmånar och lägg i ett durkslag. Salta lätt och blanda runt. Låt rinna av en halvtimme-timme ungefär.

  3. Blanda matyoghurt med fetaosten bruten i bitar (det gör inget om det är lite större bitar blandat med mindre), vitlök och olivolja. Plocka de flesta bladen från oreganon och hacka dem. Vänd ner gurka och oregano. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med resterande oreganokvistar.

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.