Elin och Hannah på Jord - Mylla

Elin och Hannah på Jord

Namn: Hannah Ingelsten och Elin Ohre
Instagram och Facebook: 
@jordmalmo
Bor: St Knut & Folkets park
Gör:
Driver Jord - frukost, fik & butik, på Falsterbogatan 1 i Malmö. Sysslar också med makramé och broderi som går att köpa i butiken på Jord.
Öppettider: tisdag-fredag kl 8-16 samt lördag & söndag kl 10-17.

Lär känna Elin och Hannah på Jord

Hur kom det sig att ni startade Jord? Och vad ligger bakom namnet?
Historien om Jord är inte särskilt lång för det hela var helt en ärligt väldigt spontan händelse. Vi hade länge delat framtidsdrömmar & idéer med varandra, speciellt Hannah hade en långlivad dröm om att öppna eget kafé. När vi fick höra talas om att lokalen på Falsterbogatan (som dessutom ligger mitt i mellan våra hem på St:knut och vid Folkets park) så kunde vi inte låta bli att höra av oss för att få veta mer! Efter att vi bestämt oss för att köra, gick allt väldigt fort. Det har varit en riktigt intensiv resa! Sedan barnsben har vi haft ett stort intresse för frukostmat, därför var det självklart att det skulle bli vårt koncept. Vi diskuterade inte ens något annat alternativ! 

Bakom namnet finns kärleken till frukostmat, gjord lokalproducerade ingredienser samt tanken om att morgonen är den skönaste delen på dagen. Ordet Jord kan betyda många olika saker och vi kan nog skriva under på att vi står för dom alla. Namnet kommer också från att vi älskar jordnära smaker, naturmaterial och färger. Något som även syns i vår butik, fylld med presenter och växter.

Beskriv Jord för den som aldrig hört talas om eller varit hos er!
Vi vill att Jord ska kännas som ett stort vardagsrum där alla är välkomna att umgås. Vi har försökt skapa en harmonisk miljö med jordnära färgval och mycket växter, där vi hoppas folk kan ladda upp med inspiration. Vi serverar frukost och det gör vi hela dagen! Vi vill övertyga folket om att det går att äta gröt ända in på kvällen och att det kan vara en fantastisk måltid! Allt vi serverar är veganskt och vi vill med det också visa bredden av växtbaserad mat. Vi har allt från rawfood-bollar och hemgjort fröknäcke till klassisk morotskaka och matiga mackor. Vi försöker dessutom satsa på ekologiskt och närproducerade råvaror i säsong, i så stort utsträckning som möjligt! 

Vi har också en liten butik med hantverk från lokala och småskaliga producenter. Där kan du även hitta olika tesorter och kaffet som vi serverar i kaféet. En perfekt presentbutik när du letar efter något till dig själv eller någon du tycker om! 

Hur ska bra mat vara enligt er?
Bra mat ska vara näringsrik och bra för miljön. Är den det så smakar den också bra! Det finns kanske en viss fördom om att ”hälsosam” och miljövänlig mat är detsamma som tråkig mat. Men att äta i säsong och att få följa årstiderna på tallriken är något av det bästa som finns! Det är också så mycket roligare att laga mat med färska råvaror som du vet precis vart dom kommer ifrån.  

Bra mat kan vara alltid från enkel vardagsmat till lyxig, innovativ restaurangmat. Nyckeln till en bra måltid är att alla olika smaker & texturer kombineras rätt. Det vill säga sött, salt, surt, starkt samt krämigt, krispigt, knaprigt. Lek och smaka av ofta! Att laga mat är ett litet äventyr i sig!

Vad finns alltid hemma i era kök?
Vi har alltid en massa olika picklade grönsaker hemma! En burk picklat gör alla rätter lite mer spännande! Senaste favoriten är picklad fänkål, men picklad rödlök & surkål finns i princip alltid hemma. Det är så himla enkelt och ett bra sätt att ta till vara på grönsaker som börjar bli lite tråkiga eller som en vet att en inte kommer hinna äta innan de blir dåliga.  

Hur förenklar ni er vardag i köket? 
Elin: Jag är så otroligt lat när det kommer till vardagsmat. Speciellt eftersom vårt jobb dessutom är att laga mat, så är jag sällan sugen på att stå länge i köket när jag kommer hem… Så mitt bästa vardagstips är mat som tillagar sig själv. Exempelvis rosta massa grönsaker & rotfrukter i ugnen. Det serverar du då med någon röra på bönor och så olika picklade grönsaker. Eller grytor/soppor på grönsaker som får koka läääänge med kryddor & örter. Och laga alltid mer mat än för en måltid! Rester är så underskattat! Speciellt mustiga grytor, det smakar ännu bättre efter någon dag i kylskåpet :)  

Hannah: Ett fyllt skafferi och en riktigt bra stavmixer löser alla mina problem. Hummus, röror gjorda på vita bönor, morotsblastspesto och en örtdressing är utmärkta grunder till en god middag. En smoothiebowl kan man köra på morgon som kväll, det är bara å mixa! Sedan får ju gröt snabbt och koka, det är bara att plocka fram gryn och nötter ut skafferiet så är du redo! 

Vilken är er närodlade favoritgrönsak i säsong just nu?
Vi älskar kål, grönkål som spetskål. Under päronsäsongen ska en verkligen passa på att äta frukost för ugnsbakat päron fantastiskt på gröten.

Zucchini & jordärtskocka är också storfavoriter!

Recept från Elin och Hannah

Föregående Råvaran: Honung

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.