
Råvaran: Honung
Sötare än socker, fullt med nyttigheter och ovärderligt för jordens ekosystem - bina och deras honung är verkligen en viktig råvara.
Honung i säsong
Biodlarna skördar honung från sen vår eller tidig sommar, till sen sommar. När man kan börja skörda honung styrs helt och hållet av bina, som påverkas mycket av vädret under vinter och vår. I år (2020) hade vi en lång och kall vår. Då kommer blomningen igång sent och det bildas inte lika mycket nektar, vilket i sin tur gjorde att honungsskördarna kom igång sent.
Nyttigheter med honung
Att honung har många goda egenskaper har varit känt sedan urminnes tider, och honungen har med sina medicinska egenskaper varit viktig för hälsans skull. Forskare har definierat över 200 olika ämnen i honung. Det är olika arter av socker, fettsyror, vitaminer, mineraler. enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne).
Honung är i sig antibakteriellt, och fungerar både slemlösande och hostdämpande, vilket har gjort den till en vanlig huskur vid förkylningar. “Om man ska maximera nyttigheten med honung ska den inte värmas över 40 grader. Den fungerar förstås fint som sötningsmedel och smaksättare även vid högre värme, men en del enzymer och mineraler försvinner”, berättar Marie på Maries bihantverk. Så istället för varmt te med honung kan vi tipsa om att antingen äta en sked honung som den är, eller lägga i ljummet vatten och låta den lösa upp (det tar bara lite längre tid än vad det gör i varmt vatten).
Honung fungerar också läkande och mildrande på både bistick, eksem och sår, så det är inte fel att smörja med lite honung (men sätt gärna ett plåster på - det blir ju också ganska kladdigt!).
Många anser också att honung är rogivande och hjälper vid sömnsvårigheter.
Trots att honung är sötare än socker, så har honungen lågt GI och fungerar därför bra som ersättare för socker. För 1 dl socker så räcker det med 0,5 dl honung.
Flytande eller fast?
All honung är flytande när den kommer ur kupan, men börjar snabbt kristalliseras och stelna. För att hålla honungen mjuk och krämig, som vi oftast köper den i affären, rör biodlaren om den för att påverka kristallstrukturen. Socker- och fukthalten, samt vilken typ av nektar bina har samlat, påverkar också hur snabbt honungen stelnar.
Om du tycker att honungen är för hård kan du varsamt värma upp honungen tills den blir mjuk eller igen. Primörhonungen kan du också förvara i frysen, så stannar kristalliseringen av.
Primörhonungen är den första honungen som skördas på säsongen, och den stelnar ofta snabbare än annan honung då den innehåller mycket raps.
En ren naturprodukt
Honung är en skyddad råvara och får endast innehålla 100% honung från bin. Inga tillsatser får förekomma i Sverige.
Färg och smak på honungen påverkas mycket av vilken nektar bina har samlat, och det varierar över säsongen. En del biodlare skickar därför sina olika skördar på pollenanalys, för att lättare kunna veta vad det är för typ av honung i skörden.
Förvaring av honung
Honung köpt i butik är ofta märkt som bäst före 2-3 år efter tappdatum, men ofta håller den längre än så. Som vanligt med bäst-före-märkning gäller att du kan titta och lukta på honungen - om den ser ut som vanligt och inte luktar konstigt så går den bra att äta! Förvara den med tättförslutet lock, mörkt och svalt. Läs mer om hållbarhet och förvaring av honung här.