Möt människorna bakom

Syrat och Sånt

"Silvermedaljörer i Eldrimners SM i Mathantverk 2025"
Simon
Teddy
Kimchi
Etikett
Pressbild
Chili
Kimchi
Surka
Jäsrör

Fermenterat hantverk från Österlen

På den bördiga myllan i Sälshög på Österlen har Syrat & Sånt vuxit fram ur en passion för hållbar mat och levande smaker. Här förädlas ekologiskt certifierade råvaror (SE-EKO-03) som kål, rödbetor och morötter till livsmedel rika på smak, näring och levande bakteriekulturer.

För grundarna handlar fermentering om mer än konservering, det är ett sätt att låta naturens egna processer skapa mat med själ. Sortimentet omfattar surkål, kimchi, chilisås och eldcider, alla framställda utan pastörisering eller onödiga tillsatser. Genom långsam fermentering bevaras säsongens smaker och näringsämnen, samtidigt som matsvinn minskar och naturens kretslopp tas tillvara.

Hållbarhet som livsstil

För Syrat & Sånt är hållbarhet inte ett tillägg, det är grunden för hela verksamheten. På gården i Sälshög präglas allt av kretsloppstänk: samarbeten med lokala ekologiska odlare, restprodukter som blir näringsrik kompostjord och ett ständigt fokus på att minska klimatavtrycket.

Att vinna silver i Eldrimners SM i Mathantverk 2025 är ett bevis på att deras kombination av hantverk, kvalitet och hållbarhet gör verklig skillnad. Syrat & Sånt visar hur småskaligt mathantverk kan skapa både smakupplevelser och positiv förändring med mat som är god för både människa och miljö.

Människorna bakom – Simon och Teddy

Bakom Syrat & Sånt står Simon och Teddy, två matentusiaster med hjärta för fermentering och hållbarhet. De skapar fermenterade, ekologiska och Ä-märkta produkter för hand i små batcher på gården i Sälshög. Varje burk är opastöriserad och fylld med naturliga mjölksyrabakterier, vilket gör den levande, näringsrik och unik i smak och textur.

“Vi är Simon och Teddy, två matentusiaster som skapar fermenterade, ekologiska och Ä-märkta produkter för hand i Sälshög på Österlen.” – Syrat & Sånt

Deras arbete är lika mycket ett sätt att leva som att skapa mat. Genom att samarbeta med lokala odlare och arbeta med respekt för naturens rytm visar de hur hållbarhet, hantverk och passion kan gå hand i hand. I varje burk, i varje smak och i varje steg.

Produkter från Syrat och Sånt

Följ Syrat och Sånt