
Mylla
Recept från Österlensaffran
Saffranskaka från Österlen
En otrolig saffranskaka på skånsk saffran från Österlen. Visste du att du behöver större mängd saffran för att det ska få mycket smak i kakor och bullar gjorda på vetemjöl? Därför är denna kakan gjord på mandelmjöl - smaka skillnaden!
Gör såhär
Dag 1
Mortla 0,2g (en burk) österlensaffran i socker och marinera i rom över natten (helst en vecka, ju längre desto mer smak framhävs)
Dag 2
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg och socker poröst (4-5 min). Pressa i en halv ekoapelsin samt riv i skalet från en halv ekoapelsin.
3. Smält smöret och vispa ner det i smeten.
4. Vänd ner saffransmarinaden i smeten och vispa.
5. Blanda mandelmjöl med bakpulver i en separat bunke.
6. Vänd ner mjöl och bakpulver i smeten och vispa. Smeten ska inte vara för rinnig, häll då i en halv dl mandelmjöl till.
7. Grädda i mitten av ugnen i 24 minuter.
8. Ställ i kylen över natten eller låt svalna. Strö sedan över floursocker med en sil.
Ingredienser

Saffran
Ägg
Socker
Ekologisk apelsin
Smör
Mandelmjöl
Bakpulver
0,2 g (1 burk)
2 st
1,5 dl
0,5 st
100g
6 dl
1,5 tsk