På österlen odlas saffran i världsklass

Från galen idé till blomstrande innovation. 

svensk_saffran.jpg__PID:1c40e866-a56b-4990-a42c-7524d8db7998
Österlensaffran EKO
Österlensaffran EKO

Österlensaffran EKO

100 kr

100% ekologisk saffran från Kåseberga. 

Vikt: 0,2g

Kommer snart...

En dryg smaksättare som trivs i sandig skånsk mylla

Historien om saffran på Österlen börjar i oktober 2018 då surfkompisarna Karl Berglund och Johannes Melin kom de över ett parti saffranslökar från Nederländerna. Johannes är biolog och Karl hade länge velat prova något inom odling. Utan närmare eftertanke satte de lökarna i jorden på ett fält i utkanterna av Rörum.  

- Vi satte första skörden 2018 sen drog vi ner till Frankrike för att surfa. Då ringde Johannes fru och sa "wow, det blommar! ni måste komma hem". Den första skörden sålde vi till Möllans ost på Malmö Saluhall. Dagen efter ringde butiken och berättade att allt var slutsålt. Sen la vi 9 månader på att läsa allt vi kom över om saffran. 

saffran fran sverige-min.jpg__PID:fa7600a8-346a-4253-8157-12172567b740
staende_saffran.jpg__PID:52cd75c3-fb87-4f7f-ad19-a7e69f825d10
saffran österlen-min.jpg__PID:e82059d6-81a9-49db-81f2-cf9c0d56db4e
odling saffran-min.jpg__PID:64a3efc8-4474-4dbe-b5a6-e797737d66df

Går det att odla saffran i Sverige?

Att odla saffran i Sverige är egentligen inget nytt. Så sent som 1861 såldes Saffranskrokus (Crocus sativus) i svensk fröhandel. Idag sker den globala produktionen mestadels på betydligt sydligare breddgrader som Iran och Azerbajan. I Sverige är saffran tåligt i zon 1, därtill behövs en väldrenerad, gärna sandig jord för att knölarna ska växa sig stora och ge blommor. Precis rätt förutsättningar finns i Kåsebergaodlingen där Österlensaffran odlar i större skala. På fältet vi besöker har 600 000 knölar satts på drygt ett hektar.  

saffranslökar-min.jpg__PID:f20ed849-e041-4341-ab14-a85c0caf3080
plocka saffran .jpg__PID:a542bb2b-9377-43d0-a31c-387d5ea23e65

På fältet i Kåseberg möter vi Zaza som hjälper till att skörda blommor under den korta säsongen. Hennes man är kock på Daniel Berlins korg dit Österlensaffran levererat knölar. Zaza visar glatt upp dagens skörd, en korg med lila blommor som precis är på väg att slå ut.

Även om korgen har en kännbar vikt kommer endast en bråkdel av blomman gå att använda. I varje blomma finns tre pistiller, dessa tre pistiller ska separeras från blomman och torkas. När processen är klar har ungefär 200 000 blommor blivit 1 kilo saffran. 

Mer smak med hela pistiller

Österlensaffrans burkar innehåller hela pistiller vilket ger en renare och mer äkta produkt än den färdigmalda varianten. För att få ut ännu mer smakämnen mortlar Karl sin saffran tillsammans med socker och sprit. Den färdiga blandningen kan användas i mat och bak när den har mognat efter ett par dagar. Men den kan också lagras i flera veckor eller månader.

saffran som smakar mer-min.jpg__PID:4e17ee2a-aaa2-4212-8ab2-29b843c71344

En produkt utan fusk och tillsatser

IMG_6673.jpg__PID:cfe0dc1f-e7d1-4b43-96f2-e66b54d3819b

- Vi tar bort allt som inte är det röda på pistillen och torkar i en kontrollerad mljö. När pistillerna torkas försvinner 83% av vikten. Tänk er ett stort rum med blommor blir till en hög med pistiller som blir till en liten burk saffran, berättar Karl. 

Den rigorösa torkningen innebär en lägre vikt som i genläld ger mer intensiv och renodlad smak. 

- Jag har pratat med bagare som torkar sin saffran när de köpt den. Jag brukar lite retsamt fråga varför de köper så dyrt vatten.

saffran.jpg__PID:3ad74314-ea1c-416e-b16d-645f5a78e465

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.