Har du koll på honung?

Har du någon gång stått i affären och undrat vilken honung du egentligen ska köpa? Då behöver du inte undra längre. Här kan du läsa på om allt du behöver veta om honung och prova vårt quiz som du hittar längst ner på sidan! 

Vad är honung?

Honung är en söt substans gjord av bin med hjälp av blommors nektar. Bin är den mest kända honungsproducenten och den enda insekten som producerar honung i kvantitet. Honung är ett av våra äldsta och mest naturliga sötningsmedel, och består av druvsocker och fruktsocker vilket är ett socker som kan tas upp av kroppen och direkt användas som energi. Honung anses också vara bakteriedödande och har därför genom alla tider använts vid förkylningar och hosta. Honung består av ca 75 % sockerarter. Resterande är till största del vatten och en liten (ca 5%) andel enzymer, mineraler och vitaminer.

Läs mer om honung

Honungskollens tips

Äkta kontra falsk honung

För att kallas honung ska produkten uteslutande komma från binas insamling, annars är det inte honung. Som konsument är det inte alltid lätt att veta vilken honung man ska välja när man står där i butiken. Priserna varierar från högt till lågt och diskussioner kring så kallad fuskhonung fluktuerar i media. När det står ”honung” på etiketten får burken med andra ord enbart innehålla äkta och naturlig honung. Ett sätt att ta reda på om honungen just är honung är att ta reda vilket land honungen är tillverkat i.

Läs mer om ursprung

Flytande eller fast honung?

Honung är alltid flytande när den är nyslungad. I Sverige kristalliseras honungen efter ett tag och blir fast. Detta då druvsockerhalterna från våra blommor och växter är högre än till exempel i den ungerska akaciahonungen som aldrig kristalliseras. Den flytande honung som finns i butik är sällan svensk och om den är svensk kommer den till slut att kristalliseras. Om den inte gör det har den troligtvis blivit värmebehandlad vilket innebär att alla eventuella nyttiga ämnen i honungen är borta.

Läs mer

Honungens smakkompisar

Honung ingår i grundsmaken sötma och den i sin tur är känd för att balansera bland annat hetta, beska, sälta och syra samt framhäva umami. Vilket i sig innebär att när man tillsätter sötma till andra smaker händer något med smaken och upplevelsen av råvaran.

Här ger vi dig verktygen för att våga testa honung med nya smaker. Prova och smaka dig fram!

Läs mer om smakkompisar

Handla svensk honung direkt från biodlarna

Försommarhonung - 250g
Försommarhonung - 250g
Försommarhonung - 250g
Försommarhonung - 250g

Försommarhonung - 250g

90 kr
Fast honung 350g
Fast honung 350g

Fast honung 350g

89 kr
Hallonhonung 250g
Hallonhonung 250g

Hallonhonung 250g

91 kr
Flytande honung i burk 350g
Flytande honung i burk 350g

Flytande honung i burk 350g

89 kr
Hela honungssortimentet

Så fördelas pengarna för honungen vi säljer på Mylla.se

Producenten
67%
Mylla
22%
Moms
11%

Lär dig mera om svensk matproduktion

På Mylla.se kämpar vi för bättre villkor för svenska producenter. Följ med i vår kamp för ett bättre mat-sverige som gynnar de lokala producenter. 

Är du redo för Quizet?

Vårt sortiment

Frukt & Grönt

Mejeri, ost & juice

Bröd & bageri

Kött, Fågel & Chark

Skafferi

Dryck

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.