45 minuter
Enkelt
Quinoa-otto med polkabetor & örtmarinerad tempeh

Quinoa-otto med polkabetor & örtmarinerad tempeh

Krämig, risottoliknande rätt med quinoa, ugnsbakade polkabetor, saltrostade mandlar & örtmarinerad tempeh. Om du inte vill äta helt vegetariskt - stek kyckling istället för tempeh. Örtmarinaden fungerar finfint till båda.

Ingredienser

  • 400 gram tempeh
  • 1 dl olivolja
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • från 1 citron citronskal
  • 1 dl blandade hackade färska örter
  • 1 nypa flingsalt
  • 500 g polkabetor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2½ dl havregrädde
  • 1 dl mandlar
  • till topping flingsalt

Instruktioner

  • 1

    Börja med tempeh: Skär tempehn i skivor. Blanda olivolja, vitlök, citronskal och örter. Klappa försiktigt in marinaden i tempeh-skivorna. Låt marinera minst en halvtimme.

  • 2

    Ugnsbakade polkabetor: Skala och skär betorna i båtar. Massera in i olivolja, salt & peppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka på 200° i 20-25 minuter.

  • 3

    Quinoa-otto: Finhacka lök och vitlök. Stek i matfett tills det är blankt och smidigt. Skölj quinoan noga i kallt vatten. Koka upp vatten, buljongtärning och quinoa. Låt koka i ca 10 minuter, tills vattnet har kokat bort. Häll sedan i matgrädde och den stekta löken. Låt koka ihop till en krämig smet. Tillsätt till sist rödbetorna som du har förbakat, spara några till topping. Rosta mandlarna gyllene i stekpanna tillsammans med flingsalt.

  • 4

    Stek eller grilla tempehn i en medelvarm stekpanna tills den är gyllene och lite krispig. Häll på resterande marinad mot slutet för extra krydda.

  • 5

    Servera tempeh och quinoa-otton med hackade mandlar och lite rosmarin på toppen. Salta, peppra och ringla gärna på lite olivolja.