- Alla recept Quinoa-otto med polkabetor & örtmarinerad tempeh
Quinoa-otto med polkabetor & örtmarinerad tempeh
Krämig, risottoliknande rätt med quinoa, ugnsbakade polkabetor, saltrostade mandlar & örtmarinerad tempeh. Om du inte vill äta helt vegetariskt - stek kyckling istället för tempeh. Örtmarinaden fungerar finfint till båda.
Ingredienser
- 400 gram tempeh
- 1 dl olivolja
- 2 rivna vitlöksklyftor
- från 1 citron citronskal
- 1 dl blandade hackade färska örter
- 1 nypa flingsalt
- 500 g polkabetor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 dl quinoa
- 6 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2½ dl havregrädde
- 1 dl mandlar
- till topping flingsalt
Instruktioner
- 1
Börja med tempeh: Skär tempehn i skivor. Blanda olivolja, vitlök, citronskal och örter. Klappa försiktigt in marinaden i tempeh-skivorna. Låt marinera minst en halvtimme.
- 2
Ugnsbakade polkabetor: Skala och skär betorna i båtar. Massera in i olivolja, salt & peppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och ugnsbaka på 200° i 20-25 minuter.
- 3
Quinoa-otto: Finhacka lök och vitlök. Stek i matfett tills det är blankt och smidigt. Skölj quinoan noga i kallt vatten. Koka upp vatten, buljongtärning och quinoa. Låt koka i ca 10 minuter, tills vattnet har kokat bort. Häll sedan i matgrädde och den stekta löken. Låt koka ihop till en krämig smet. Tillsätt till sist rödbetorna som du har förbakat, spara några till topping. Rosta mandlarna gyllene i stekpanna tillsammans med flingsalt.
- 4
Stek eller grilla tempehn i en medelvarm stekpanna tills den är gyllene och lite krispig. Häll på resterande marinad mot slutet för extra krydda.
- 5
Servera tempeh och quinoa-otton med hackade mandlar och lite rosmarin på toppen. Salta, peppra och ringla gärna på lite olivolja.