30 minuter
Medel
Pankopanerad rödstrimma med rotfrukter och körvelaioli

Pankopanerad rödstrimma med rotfrukter och körvelaioli

Rotfrukter på två sätt bildar bas till den här rätten med pankopanerad rödstrimma. Paneringen ger en krispig touch som tillsammans med körvelaiolin lyfter rödstrimman till nya höjder. Ingen körvel hemma? Ingen fara! Byt ut till annan färsk ört, eller hoppa över och gör en klassisk aioli istället.

Ingredienser

  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1.5 lime
  • 1 tsk salt
  • 4 morötter
  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 1 kruka körvel
  • 2 äggulor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl rapsolja
  • 0.5 lime
  • efter smak salt
  • efter smak svartpeppar
  • 400g potatis
  • 400g palsternacka
  • 1 msj kallpressad rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 500g rödstrimmafilé
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2-3 dl pankoströbröd
  • efter smak salt

Instruktioner

  • 1

    Blanda ättika, socker, salt och vatten i en kastrull, värm tills socker och salt har löst upp sig. Tag av från plattan. Pressa i juicen från limen, låt lagen svalna.

  • 2

    Skala morötter och lök, skiva tunt, gärna på mandolin.

  • 3

    Lägg morötterna och löken i den avsvalnade lagen. Låt stå till minst 20 minuter, gärna längre, innan servering.

  • 4

    Mixa körvel, vitlök och rapsolja i en blender i 3-5 minuter tills du har en klargrön olja.

  • 5

    I en annan bunke, vispa ihop äggula, limejuice, salt.

  • 6

    Tillsätt den gröna oljan under vispning, droppvis i början, sen i en fin stråle tills all olja är ivispad.

  • 7

    Smaksätt med salt och peppar, ställ i kylen.

  • 8

    Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta rotfrukterna och skär potatis och palternacka i grova bitar, gärna med skalen kvar. Lägg på en plåt, blanda med salt och olja. Rosta i ugnen tills de är mjuka och har en fin yta, 30 min ca, rör om efter 20 min.

  • 9

    Lägg vetemjöl, panko och ägg i varsin skål. Vispa ägget med en gaffel. Salta fisken.

  • 10

    Doppa fiskfileérna först i vetemjöl, sen i ägget och sist i pankoströbrödet.

  • 11

    Välj om du vill fritera eller steka fisken. Vid fritering, värm olja till 170 grader, fritera ca 3-4 minuter tills paneringen fått fin färg, låt rinna av på hushållspapper, salta på ytan. Vid stekning, stek i smör på medelvärme till fin färg, ca 3 min på varje sida, salta. Servera.