
Morotssoppa med riv
Här toppar vi Milos krämiga och goda morotssoppa med stekta sidfläsktärningar. Går du den helgröna vägen så stek slantar av SmartVurst och lägg överst i sopptallriken tillsammans med det goda “rivet”. Riv - det är kort och gott riven palsternacka och morot som rostats med olivolja till ett härligt strössel. En klassisk äggmacka är ju heller aldrig fel till en rykande varm soppa i oktober.
Ingredienser
- drygt 1 kg morötter
- 1 l vatten
- 1-2 tärningar grönsaksbuljong
- en nypa chiliflakes
- 2½ dl crème fraiche
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 2 msk olivolja
- en nypa flingsalt
Instruktioner
- 1
Skala morötterna och dela dem i bitar.
- 2
Lägg dem i en gryta och slå på vattnet. Det ska nätt och jämnt täcka morötterna.
- 3
Lägg i buljong och chiliflakes.
- 4
Låt koka tills morötterna är riktigt mjuka, ca 20 min.
- 5
Mixa soppan slät.
- 6
Tillsätt crème fraiche och mixa lite till.
- 7
Skala morot och palsternacka.
- 8
Riv dem grovt eller strimla dem fint.
- 9
Bred ut på en långpanna med bakplåtspapper samtidigt som du kramar in lite olivolja och salt.
- 10
Rosta i ugnen tills rivet har fått fin färg, ca 15-20 min i 200°. Rör runt ibland så det inte bränns vid.
- 11
Toppa soppan med rivet, en klick crème fraîche och, om så önskas, ditt val av protein.