20 minuter
Enkelt
Jordärtskockssoppa med timjan och karamelliserad rödlök

Jordärtskockssoppa med timjan och karamelliserad rödlök

Favoritsoppornas favoritsoppa! En tidlös klassiker helt enkelt. När det är “fest-fest” så har jag alltid lite vitt vin i också, en deciliter eller så. Men en skvätt citron kommer man också långt med. Kom ihåg att soppor i regel vinner på att tillagas i god tid, helst dagen innan de ska serveras. Gör gärna dubbel eller fyrdubbel sats av den karamelliserade rödlöken. Så gott som tillbehör till det mesta!

Ingredienser

  • 400 g jordärtskockor
  • 400 g potatis
  • 1 lagom stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör eller olivolja
  • ca 8 dl vatten
  • 2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • en gnutta socker
  • efter smak citronsaft
  • 1 dl vispgrädde
  • skal och saft citron
  • 1 tsk timjan
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk balsamvinäger

Instruktioner

  • 1

    Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar.

  • 2

    Skala och hacka lök och vitlök.

  • 3

    Fräs alltsammans i matfett i en kastrull några minuter under omrörning.

  • 4

    Häll på vatten så det täcker och tillsätt buljong, salt, peppar och en gnutta socker.

  • 5

    Låt sjuda under lock ca 20 min. Rör om då och då.

  • 6

    Häll i grädde och tillsätt lite citronskal- och saft.

  • 7

    Mixa slätt med stavmixer. Smaka av med timjan.

  • 8

    Karamelliserad rödlök: Skala och skiva löken tunt.

  • 9

    Fräs den i smöret en stund.

  • 10

    Tillsätt socker, salt och balsamvinäger. Låt puttra samman. Smaka ev av med lite svartpeppar.

  • 11

    Häll upp soppan och servera med rödlöken. Ringla gärna över lite olivolja också.