- Alla recept Jordärtskockssoppa med timjan och karamelliserad rödlök

Jordärtskockssoppa med timjan och karamelliserad rödlök
Favoritsoppornas favoritsoppa! En tidlös klassiker helt enkelt. När det är “fest-fest” så har jag alltid lite vitt vin i också, en deciliter eller så. Men en skvätt citron kommer man också långt med. Kom ihåg att soppor i regel vinner på att tillagas i god tid, helst dagen innan de ska serveras. Gör gärna dubbel eller fyrdubbel sats av den karamelliserade rödlöken. Så gott som tillbehör till det mesta!
Ingredienser
- 400 g jordärtskockor
- 400 g potatis
- 1 lagom stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör eller olivolja
- ca 8 dl vatten
- 2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
- efter smak salt
- efter smak peppar
- en gnutta socker
- efter smak citronsaft
- 1 dl vispgrädde
- skal och saft citron
- 1 tsk timjan
- 1 rödlök
- 1 msk smör
- 1 tsk strösocker
- 1 msk balsamvinäger
Instruktioner
- 1
Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar.
- 2
Skala och hacka lök och vitlök.
- 3
Fräs alltsammans i matfett i en kastrull några minuter under omrörning.
- 4
Häll på vatten så det täcker och tillsätt buljong, salt, peppar och en gnutta socker.
- 5
Låt sjuda under lock ca 20 min. Rör om då och då.
- 6
Häll i grädde och tillsätt lite citronskal- och saft.
- 7
Mixa slätt med stavmixer. Smaka av med timjan.
- 8
Karamelliserad rödlök: Skala och skiva löken tunt.
- 9
Fräs den i smöret en stund.
- 10
Tillsätt socker, salt och balsamvinäger. Låt puttra samman. Smaka ev av med lite svartpeppar.
- 11
Häll upp soppan och servera med rödlöken. Ringla gärna över lite olivolja också.