
Ångade dumplings och bok choy med primörvitlöksdipp
Här hämtas råvarorna från Skåne och inspirationen från Asien. Det krävs lite specialsmaksättningar som du hittar i din asiatiska affär eller beställer på nätet, men det är så värt det. En bambukorg för ångning finns även det i din asiatiska affär men nu för tiden även i en del vanliga köks- eller mataffärer. Kolla gärna Youtube för inspiration att vika dumplings.
Ingredienser
- 1 pkt wonton-deg
- 400 g färs
- 1 msk rostade sesamfrö
- 1 st stor morot
- 1 msk sesamolja
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk salt
- 2 st bok choy
- 1 msk strösocker
- 5 cm ingefära
- 1 dl vatten
- 0.5 dl chinkiangvinäger
- 0.5 dl maggisoja
- 2 st primörvitlökar
Instruktioner
- 1
Fyllning: Skala och tärna moroten i små fina tärningar, s.k.” brunoise”.
- 2
Blanda alla ingredienser till en smet.
- 3
Sojavinäger med primörvitlök: Lägg sockret i en skål.
- 4
Skala och riv ingefäran fint, tillsätt i skålen.
- 5
Koka upp vattnet och slå det i skålen, blanda i vinäger och soja.
- 6
Strimla vitlöken fint och tillsätt i skålen, ställ sedan i kylen och låt bli kallt.
- 7
Bok choy: skölj bok choyen, skär ned i mindre bitar.
- 8
Dumplings: Ställ en kastrull som passar din bambukorg med vatten på spisen.
- 9
Ta en liten skål och fyll med kallt vatten.
- 10
Lägg ut wonton-degsarken på en bänk.
- 11
Lägg ut fyllningen på arken, tänk en 'köttbulle' på varje ark.
- 12
Doppa fingret i vattnet och stryk på degen, ett ark i taget. Vik till dumplings.
- 13
Pensla botten av bambukorgen med lite matolja för att dina dumplings inte ska fastna, och placera dina dumplings i korgen.
- 14
Ställ korgen på din kastrull med kokande vatten, lägg på locket och ånga 5-8 minuter. Lägg i bok choyen sista två minutrarna och tillaga i ångan.
- 15
Servering: Servera dumplings och bok choy med dippsåsen, toppa gärna med extra rostade sesamfrö. Chiliolja är också mycket trevligt att toppa med för lite sting.