Möt människorna bakom

Österlensaffran

"Vi tar bort allt som inte är det röda på pistillen och torkar i en kontrollerad miljö. När pistillerna torkas försvinner 83% av vikten. Tänk er att ett stort rum med blommor blir till en hög med pistiller som blir till en liten burk saffran, berättar Karl".
Österlensaffran bild 1
Österlensaffran bild 2
Österlensaffran bild 3

På Österlen odlas saffran i världsklass.

Historien om saffran på Österlen börjar i oktober 2018 då surfkompisarna Karl Berglund och Johannes Melin kom över ett parti saffranslökar från Nederländerna. Johannes är biolog och Karl hade länge velat prova något inom odling. Utan närmare eftertanke satte de lökarna i jorden på ett fält i utkanterna av Rörum.  I Sverige är saffran tåligt i zon 1, därtill behövs en väldränerad, gärna sandig jord för att knölarna ska växa sig stora och ge blommor. Precis rätt förutsättningar finns i Kåsebergaodlingen där Österlensaffran odlas i större skala. I varje blomma finns tre pistiller, dessa tre pistiller ska separeras från blomman och torkas. När processen är klar har ungefär 200 000 blommor blivit 1 kilo saffran.

Följ Österlensaffran