90 minuterEnkelt
jordärtskocksgratäng, potatis, ost, grädde god rätt

Recept av Vita Vråken Havtornsgårdar

Jordärtskocksgratäng

4 personer

Ingredienser

  • 1 - 2 st Purjolök eller gul lök
  • 4 Stora potatisar
  • 1 paket (750g) Eko/KRAV Jordärtskockor från Vita Vråken
  • Rapsolja av god kvalié
  • 3-4 Vitlöksklyftor
  • Ett par kvistar Färsk rosmarin
  • 200 ml Vispgrädde
  • 150 ml Mjölk
  • ca 300 ml Rostad kyckling (eller grönsaksbuljong för helt vegetariskt recept)
  • 1 generös klick Svenskt smör
  • ½ tsk Riven muskotnöt
  • 200 g Lagrad ost
  • Salt och peppar

Instruktioner

  • 1

    Skala jordärtskockorna och skär ner i mindre bitar. Rosta dem i rapsolja, salt och peppar i ugnen på 190 °C i cirka 25–30 minuter, eller tills de är mjuka.

  • 2

    Dela purjolök på längden, tvätta ren från eventuellt grus och skiva dem fint. Om du använder gul lök: skala och skiva den tunt.

  • 3

    Fräs löken i svenskt smör på låg värme tills den är lite genomskinlig och mjulk. Tillsätt finhackad vitlök och muskotnöt och låt fräsa ytterligare någon minut.

  • 4

    Slå på vatten och klicka i kyklingfond. Lägg i ett par kvistar rosmarin och låt skjuda i ca 15 minuter.

  • 5

    Slå av buljongen, och mixa de rostade jordärtskockorna tillsammans med mjölk, grädde till en slät "berschamel" sås.

  • 6

    I en ugnsfast form, skeda ett lager av den krämiga blandningen i botten. Lägg ett lager potatis ovanpå följt av lite ost. Skeda på ytterligare ett lager av lökblandningen och täck med ett lager potatis. Upprepa tills allt är slut och avsluta med ost överst.

  • 7

    Baka i ugnen på 180 °C i knappt 1 timme, tills gratängen är gyllenbrun och bubblande. Låt stå i 10 minuter före servering.

  • 8

    Servera som den är, på julbordet, med sallad eller om det verligen behövs...med en bit kyckling eller kött.

Jordärtskocksgratäng | Mylla