Möt människorna bakom

Tranbärsgården

Vissa tycker tranbär är sura, ja men smaken blir snabbt till välbehag.
Tranbärsgården1
Tranbärsgården3
Tranbärsgården2
Tranbärsgården4

Hälsobär med Karaktär - som Bär Långt

Tranbär är rik på antioxidanter, mineraler och A, C vitaminer och får smaklökarna att reagera för sin karaktäristiska smak. Vissa tycker tranbär är sura, ja men smaken blir snabbt till välbehag. På en mosse i Beterås i sydvästra Småland ligger Tranbärsgården och där odlar familjen Olsson tranbär, som de enda i Sverige. Tranbär växer i sur jord och blommar efter midsommar med små rosa blommor. Humlor älskar dessa blommor och skön musik hörs när bygdens alla humlor flyger och pollinerar från blomma till blomma. Humlorna har också god hjälp av nattaktiva insekter. Tranbär är mogna när de får sin intensiva djupröda färg i slutet av september, skörden startar och är klar efter två till tre veckor. Tranbärsodlingen är miljömärkt enligt Svenskt Sigill. Tranbär klassas som superbär och studier främst i USA visar att tranbär har många positiva hälsoeffekter bl.a. är det välkänt att tranbär förebygger urinvägsinfektion. Tranbär kan avnjutas till gröt eller müsli, naturella eller i dryck eller sylt.

Följ Tranbärsgården