Orranäs Gårdsmejeri
”Getterna går på naturbete minst tre månader och resten av året får dom eget odlat grovfoder.”
Genuint och Småskaligt osthantverk från Blekinge
Orranäs gårdsmejeri startades 2010 och drivs av Boel och Lars Dahlberg som tillverkar ost av komjölk som levereras från ekologisk komjölksbonde. Mjölken pastöriseras och ostarna görs därefter för hand på gammalt hantverksmässigt sätt. Ingredienserna är förutom mjölken, egentillverkad mjölksyrakultur, löpe, salt samt eventuellt mögelkultur. Tidigare producerades osten på mjölk från egna getter, numera finns en mindre getbesättning kvar på gården. De går på naturbete sommartid och håller landskapet öppet. Av getköttet tillverkas en lufttorkad, kallrökt och uppskattad Bocksalami. Bocksalamin innehåller, förutom getkött även fläskkött från Småland. Deras affärsidé är att göra ost med hög kvalitet, ha en hög kvalitet på djurhållningen och arbeta hållbart med omtanke om miljön.