20 minuter
Enkelt
Världens godaste äppelkaka

Världens godaste äppelkaka

Detta är verkligen världens godaste äppelkaka. Den är saftig, lite knäckig och försvinnande god. Vill du inte ha äpplen i av någon anledning, så funkar den fint utan också. Men goda smörstekta äpplen höjder denna kakan.

Ingredienser

  • 75 gr mjukt smör
  • 1 st ägg
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl créme fraiche
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muskovadosocker
  • 2 st äpplen
  • 1 msk smör
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått malen kardemumma

Instruktioner

  • 1

    Ta ut alla ingredienser minst 30 min innan du börjar att baka. Detta för att det ger bäst resultat om allt är rumstempererat.

  • 2

    Börja med att värma ugnen till 180C/varmluft.

  • 3

    Tvätta äpplena och tärna äpplena grovt.

  • 4

    Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och fräs äpplena i smör, farinsocker, salt och kardemumma ca 5 min. Lägg åt sidan.

  • 5

    Mixa mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

  • 6

    Vispa smör, strösocker, muskovadosocker och vaniljpulver pösigt och mjukt.

  • 7

    Tillsätt créme fraiche och vispa, tillsätt mjölmixen och ägget.

  • 8

    Klä en bakform med bakplåtspapper och fyll med smeten. Tillsätt sedan äpplena. (Du kan ta med lite vätska som finns i pannan, men inte för mycket för att då kan bli kakan för lös.) Peta ner äpplena lite i smeten.

  • 9

    Baka i mitten av ugnen i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt den svalna innan du serverar den med exempelvis vispad grädde, eller vaniljglass.