- Alla recept Ugnsbakad sötpotatis med kikärtor och äppeltzatziki
Ugnsbakad sötpotatis med kikärtor och äppeltzatziki
Helt underbart god och kryddig röra att fylla de svenskodlade sötpotatisarna intygar Cecilia. Hittar du inte Ras El Hanout-kryddan i butiken kan du göra din egen av ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, kryddpeppar, saffran, muskot och kryddnejlika - lite julsmaker redan nu alltså!
Ingredienser
- 4 sötpotatisar
- 2 msk olivolja
- 1–2 msk Ras El Hanout
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/4 tsk kanel
- 1/4 tsk paprika
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rött äpple
- 3 dl kokta svarta bönor eller kikärtor
- 2 tsk sirap eller honung
- efter smak salt
- efter smak peppar
- 1/2 kruka koriander
- 3 dl tjock yoghurt
- 1 äpple
Instruktioner
- 1
Baka sötpotatisarna i mitten av ugnen i 225°. Känn efter med en sticka efter 25-30 min om den är klar eller behöver 5-10 min till.
- 2
Blanda samman ingredienserna till yoghurtsåsen och ställ den kallt.
- 3
Hetta upp olivoljan. Tillsätt alla kryddor utom salt och peppar. Stek lök och vitlök mjuka i oljan, men utan att ta färg. Tillsätt äppelbitarna.
- 4
Blanda ner kikärtorna och låt dem fräsa med i ett par minuter.
- 5
Rör ner sirap eller honung. Smaka av med salt och peppar.
- 6
Fyll sötpotatisar med bönröra och toppa med yoghurtsås. Servera gärna med lammkorv alternativt yoghurtbollar (veg) eller SmartVurst (vegansk).