
Trattkantarellsoppa med frasiga rullar
De läckra och knapriga vårrullarna är fantastiskt goda till soppan. Den här varianten med äpple och kål passar fint även som förrätt på höstkanten.
Ingredienser
- 1 paket vårrulleplattor
- 1 gul lök
- 200 g spetskål
- 2 morötter
- 2 syrliga äpplen
- 2 msk smör
- efter smak salt
- efter smak peppar
- ca 1 liter färska trattkantareller eller vanliga kantareller
- 2 eller 1 schalottenlökar eller lök
- 1 hönsbuljongtärning
- ½ liter vatten
- ½ dl portvin eller vitt vin
- ½ liter grönsaksbuljong
- 3 dl grädde
Instruktioner
- 1
Tina vårrulleplattorna och lägg dem under en fuktig handduk.
- 2
Skala och hacka löken.
- 3
Strimla kålen tunt.
- 4
Skala och finhacka morötterna.
- 5
Halvera, kärna ur och finhacka äpplena.
- 6
Stek lök, kål, morötter och äpple i smöret. Salta och peppra. Låt svalna något.
- 7
Jobba med en vårrulleplatta åt gången. Lägg arket framför dig med spetsarna uppåt och nedåt mot dig själv.
- 8
Lägg 1–2 matskedar av fyllningen i mitten och fukta kanterna med lite vatten.
- 9
Vik samman sidoflikarna och rulla sedan samman vårrullen. Lägg dem efterhand med skarven nedåt.
- 10
Häll ca 1 liter frityrolja i en fritös eller kastrull med tjock botten och låt den bli riktig het, ca 190 grader.
- 11
Fritera rullarna tills de ser gyllene ut. Låt dem rinna av innan du lägger dem på lite hushållspapper så att ytterligare fett kan absorberas.
- 12
Skala och hacka löken fint.
- 13
Ansa svampen och stek dem på medelstark värme i smör med löken. Tillaga tills all vätska absorberats.
- 14
Tillsätt en hönsbuljongtärning, ½ liter vatten och portvinet. Låt koka samman.
- 15
Mixa med handmixer i kastrullen.
- 16
Häll i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- 17
Servera gärna med lite kryddgrönt om du har, och de frasiga rullarna.