30 minuter
Medel
Trattkantarellsoppa med frasiga rullar

Trattkantarellsoppa med frasiga rullar

De läckra och knapriga vårrullarna är fantastiskt goda till soppan. Den här varianten med äpple och kål passar fint även som förrätt på höstkanten.

Ingredienser

  • 1 paket vårrulleplattor
  • 1 gul lök
  • 200 g spetskål
  • 2 morötter
  • 2 syrliga äpplen
  • 2 msk smör
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • ca 1 liter färska trattkantareller eller vanliga kantareller
  • 2 eller 1 schalottenlökar eller lök
  • 1 hönsbuljongtärning
  • ½ liter vatten
  • ½ dl portvin eller vitt vin
  • ½ liter grönsaksbuljong
  • 3 dl grädde

Instruktioner

  • 1

    Tina vårrulleplattorna och lägg dem under en fuktig handduk.

  • 2

    Skala och hacka löken.

  • 3

    Strimla kålen tunt.

  • 4

    Skala och finhacka morötterna.

  • 5

    Halvera, kärna ur och finhacka äpplena.

  • 6

    Stek lök, kål, morötter och äpple i smöret. Salta och peppra. Låt svalna något.

  • 7

    Jobba med en vårrulleplatta åt gången. Lägg arket framför dig med spetsarna uppåt och nedåt mot dig själv.

  • 8

    Lägg 1–2 matskedar av fyllningen i mitten och fukta kanterna med lite vatten.

  • 9

    Vik samman sidoflikarna och rulla sedan samman vårrullen. Lägg dem efterhand med skarven nedåt.

  • 10

    Häll ca 1 liter frityrolja i en fritös eller kastrull med tjock botten och låt den bli riktig het, ca 190 grader.

  • 11

    Fritera rullarna tills de ser gyllene ut. Låt dem rinna av innan du lägger dem på lite hushållspapper så att ytterligare fett kan absorberas.

  • 12

    Skala och hacka löken fint.

  • 13

    Ansa svampen och stek dem på medelstark värme i smör med löken. Tillaga tills all vätska absorberats.

  • 14

    Tillsätt en hönsbuljongtärning, ½ liter vatten och portvinet. Låt koka samman.

  • 15

    Mixa med handmixer i kastrullen.

  • 16

    Häll i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

  • 17

    Servera gärna med lite kryddgrönt om du har, och de frasiga rullarna.