God jul & Gott nytt år! Från och med den 9 januari levererar vi som vanligt igen. 🎄

60 minuter
Medel
Tomater, fänkål, svartvitlök, högrev

Tomater, fänkål, svartvitlök, högrev

När högrevet får tillagas på låg temperatur blir det jämnt och fint rosa i färgen. Det är viktigt för smakupplevelsen att du skär köttet mot fibrerna och i ganska tunna skivor.

Ingredienser

  • 500 g högrev
  • 2 rosmarinkvistar
  • ¾ dl grovsalt
  • 2 rödlökar
  • svartpeppar från kvarn svartpeppar
  • olivolja olivolja
  • äppelcidervinäger äppelcidervinäger
  • 2 king solo-vitlökar
  • 1 tsk ljus soja
  • 2-3 msk vatten
  • 3 droppar sesamolja
  • 12 tomater
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1-2 fänkål
  • 30 g solrosskott
  • 1 tsk citronjuice

Instruktioner

  • 1

    Krydda högrevet runt om med salt, peppar och rosmarin. Lägg det i en ugnsform.

  • 2

    Dela rödlöken i grova båtar och lägg i ugnsform med högrevet. Ringla på lite olivolja och ett par stänk äppelcidervinäger.

  • 3

    Sätt ugnen på 150°. Baka köttet till 60° innertemperatur. Ta ut och sila av köttspadet direkt och ställ åt sidan. Låt köttet vila i 20 minuter.

  • 4

    Rosta de hela vitlökarna med skalet på (de kan ligga på gallret bredvid köttet i ugnen) i ca 40 min, tills de är gyllene och helt mjuka. Ta ut ur skalet och mixa med övriga ingredienser till en slät kräm.

  • 5

    Dela tomaterna mitt itu. Lägg dem i en ugnsform, dressa med olivoljan, plocka över rosmarinen, krossa vitlöken och lägg i formen. Avsluta med salt, peppar och vinäger. Baka i ugn på 150° i ca 60 minuter.

  • 6

    Skiva fänkålen på mandolin tunt på längden. Lägg den i isvatten i kylen i minst 20 min så den blir krispig. Precis innan servering, häll av vattnet och blanda (marinera upp) kålen med olivolja, citron och salt.

  • 7

    Skär högrevet i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg upp 2 skivor per person. Skeda en klick med svartvitlökskräm bredvid köttet, garnera med de bakade tomaterna, löken och cruditén. Skeda över stekjuice.