
Stekt kycklingbröst med vitt rotmos och basilikasås
Det här är en enkel och god vardagsrätt, men med mycket smak. Rotsakerna ger en fyllighet till moset, kycklingen från Ebbatorps fågel har i sig mycket smak och tillsammans med en härlig basilikasås har du en härlig middag framför dig.
Ingredienser
- 600-800 g kycklingfilé
- 1 msk smör
- 1 msk olja
- efter smak salt
- efter smak svartpeppar
- 200 g palsternacka
- 200 g rotselleri
- 200 g potatis
- ca 1 liter grönsaksbuljong
- 2 msk smör
- 1 st schalottenlök
- 1 msk vetemjöl
- ½ kruka basilika
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- från moskoket grönsaksbuljong
Instruktioner
- 1
Salta kycklingen och sätt ugnen på 100°C.
- 2
Bryn kycklingen i en stekpanna på hög värme i smör och olja. Lyft över kycklingen i en form eller på en plåt.
- 3
Baka färdigt kycklingbrösten i ugnen till en innertemperatur av 63°C, låt vila 10-15 minuter innan du skivar upp för servering.
- 4
Skala rotfrukterna, koka dem mjuka i grönsaksbuljongen.
- 5
Sila av buljongen och spara den för att ha i såsen.
- 6
Mosa rotfrukterna, blanda i smöret och krydda efter smak (spä eventuellt moset med lite av den avsilade buljongen).
- 7
Hacka schalottenlöken fint.
- 8
Stek löken i smöret i en kastrull, vispa i mjölet.
- 9
Tillsätt buljong, lite i taget till du har tjock såskonsistens på vätskan.
- 10
Låt sjuda 10 minuter, tillsätt vinägern, mjölken och grädden och sjud 10 minuter till.
- 11
Mixa såsen med basilikan i en matberedare eller mixer, salta och peppra.
- 12
Servera gärna med en liten örtsallad du vänder upp med vinäger, salt och olja.