12 minuter
Enkelt
Spenatcocotter med lax & vaktelägg

Spenatcocotter med lax & vaktelägg

Portionsserverat, med lax och vaktelägg - ger inte det en känsla av lyx så säg!? Cocotte är en portionsform i keramik, och om du inte har sådana formar så går det också bra att göra dessa i muffinsformar eller andra formar i lite mindre storlek (men du kan behöva justera tiden i ugnen så att äggen hinner stelna). Vaktelägg kanske inte heller är det som finns hemma i skafferiet, och då går det också bra att istället koka ett alldeles vanligt hönsägg. Lyxkänslan får du ändå.

Ingredienser

  • 375 g spenat
  • 2 ägg
  • 1 dl grovriven parmesan
  • 1 krm muskot
  • 4 skivor färskrökt lax
  • 4 vaktelägg
  • dill

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 175 grader.

  • 2

    Skiva spenat grovt och stek snabbt.

  • 3

    Vispa ihop spenat, ägg, ost och muskot.

  • 4

    Häll blandningen i en cocotte och grädda i ugnen i ca 12 min tills spenaten börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna.

  • 5

    Koka vakteläggen i ca 2 min (eller vanligt ägg i ca 10 min) och skala i kallt vatten.

  • 6

    Vira en laxskiva ovanpå cocotten, lägg på ett vaktelägg (eller äggklyfta) och en dillvippa.