30 minuter
Enkelt
Snabb äppelpaj med kolasås

Snabb äppelpaj med kolasås

En kaka som inte behöver mycket förberedelse och medan middagen står och puttrar på spisen kan du snabbt sno ihop den och ha en efterrätt redo.

Ingredienser

  • 2-3 äpplen
  • 60 gr mjukt smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk muskovadosocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 1-1,5 tsk kanel
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • 1

    Värm ugnen till 200C/varmluft

  • 2

    Börja med att göra kolasåsen och blanda allting i en kastrull. Låt koka upp och låt sedan puttra i ca 5-10 min.

  • 3

    Skölj och skiva äpplena i grova skivor och lägg i en smord form ca 25 cm. Blanda äpplena med kanel, salt, och muskovadosocker. Häll över kolasåsen.

  • 4

    Nyp ihop smör, vetemjöl, bakpulver och strösocker till en smulig deg. Är den för torr kan du tillsätta kallt vatten. Gör det 1 msk i taget. Upplever du att degen är för smörig tillsätt lite mjöl tills det blir smuligt men inte torrt.

  • 5

    Baka i mitten av ugnen i ca 30 min, eller tills den är gyllenbrun.

  • 6

    Servera med vispad grädde eller rårörd vaniljsås.