30 minuter
Enkelt
Smörstekt rödstrimma med grönbladspesto och rostade grönsaker

Smörstekt rödstrimma med grönbladspesto och rostade grönsaker

En läcker rätt med smörstekt fisk, grönbladspesto och rostade grönsaker. Perfekt för buffén eller som huvudrätt.

Ingredienser

  • 1 röd lök
  • 1 gul lök
  • 2 betor
  • 3 morötter
  • 1-2 msk oliv- eller rapsolja
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • 2 dl gröna blad (t ex ramslök, grönkål, persilja, rucola)
  • ½-1 dl olivolja
  • 1-3 msk vatten
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl solros- eller pumpafrön alt valnötter eller mandel
  • 50 g präst-, västerbotten- eller parmesanost
  • 1-2 färsk vitlök eller vitlöksklyftor
  • 600 g rödstrimma
  • 75 g smör

Instruktioner

  • 1

    Skala och dela lök i ½-cm tjocka skivor.

  • 2

    Ansa och skölj morötterna. Skala bort det som krävs annars funkar de finfint med skalet kvar.

  • 3

    Skala rödbetorna. Skär rotfrukterna i knappt ½-cm tunna skivor.

  • 4

    Bred ut allt på en plåt. Ringla över olja, strö på salt och peppra lätt. Massera gärna in oljan lite jämnt över grönsakerna.

  • 5

    Rosta i mitten av ugnen på ca 185° i 30 min. Låt vila på eftervärmen 5-10 min.

  • 6

    Mät upp allt utom vitlök i en mixerbunke. Mixa till en pesto, gärna med lite bitar kvar.

  • 7

    Finhacka vitlöken och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.

  • 8

    Bryn 50 g av smöret tills det tystnar och börjar dofta nötigt och gott. Häll över i en liten skål.

  • 9

    Stek fisken i resterande smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida.

  • 10

    Servera gärna med potatismos med lite mixade kokta rotfrukter samt gröna linser i.