- Alla recept Skön grön nässelsoppa med pocherat ägg och vispad citron-créme fraiche
Skön grön nässelsoppa med pocherat ägg och vispad citron-créme fraiche
En len och välgörande nässelsoppa med pocherat ägg och smaksatt crème fraiche, perfekt som aptitretare eller förrätt.
Ingredienser
- 125 g späda, nyplockade nässlor
- 1 l vatten
- 2 potatisar
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 4 msk eller 2 koncentrerad grönsaksfond eller buljongtärningar
- efter smak salt
- efter smak peppar
- 4 ägg
- 4 msk ättika
- 1 tsk salt
- 1 1/2 dl crème fraîche
- 1/2 (saft och skal) citron
- till dekoration blodoxalis
Instruktioner
- 1
Plocka bort de grova stjälkarna från nässlorna, var försiktig då stjälkarna sticks. Tvätta bladen rena under rinnande vatten i ett durkslag.
- 2
Koka upp vatten och förväll nässlorna i ca 2-3 min. Sila av nässlorna och spara kokvattnet i en skål. Skölj nässlorna i riktigt kallt vatten.
- 3
Skala potatisen och skär i mindre bitar.
- 4
Fräs finhackad lök och finhackad vitlök i smör i en kastrull.
- 5
Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis. Småkoka i ca 15 min tills potatisen mjuknat.
- 6
Lägg i nässelbladen och låt allt få ett uppkok. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
- 7
Pocherat ägg (gör 1 ägg i taget): Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Stäng av plattan och ställ åt sidan. Blanda i 1 msk ättika/ägg och salt.
- 8
Knäck ett ägg i taget i en kopp. Gör en virvel i vattnet med hjälp av en sked. Lägg försiktigt i ägget och låt det ligga. Sjud i ca 3 min.
- 9
Ta upp ägget med hålslev. Gulan skall vara krämig. Gör samma procedur med resten av äggen.
- 10
Citronkräm: Blanda crème fraiche och citronsaft/skal i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- 11
Servering: Hetta upp soppan och häll i skålar/tallrikar, lägg i 1 pocherat ägg i var soppskål och skär ett snitt. Skeda upp en klick citronkräm, dekorera med blodoxalis och nymalen svartpeppar.