15 minuter
Enkelt
Skön grön nässelsoppa med pocherat ägg och vispad citron-créme fraiche

Skön grön nässelsoppa med pocherat ägg och vispad citron-créme fraiche

En len och välgörande nässelsoppa med pocherat ägg och smaksatt crème fraiche, perfekt som aptitretare eller förrätt.

Ingredienser

  • 125 g späda, nyplockade nässlor
  • 1 l vatten
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 4 msk eller 2 koncentrerad grönsaksfond eller buljongtärningar
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • 4 ägg
  • 4 msk ättika
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl crème fraîche
  • 1/2 (saft och skal) citron
  • till dekoration blodoxalis

Instruktioner

  • 1

    Plocka bort de grova stjälkarna från nässlorna, var försiktig då stjälkarna sticks. Tvätta bladen rena under rinnande vatten i ett durkslag.

  • 2

    Koka upp vatten och förväll nässlorna i ca 2-3 min. Sila av nässlorna och spara kokvattnet i en skål. Skölj nässlorna i riktigt kallt vatten.

  • 3

    Skala potatisen och skär i mindre bitar.

  • 4

    Fräs finhackad lök och finhackad vitlök i smör i en kastrull.

  • 5

    Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis. Småkoka i ca 15 min tills potatisen mjuknat.

  • 6

    Lägg i nässelbladen och låt allt få ett uppkok. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

  • 7

    Pocherat ägg (gör 1 ägg i taget): Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Stäng av plattan och ställ åt sidan. Blanda i 1 msk ättika/ägg och salt.

  • 8

    Knäck ett ägg i taget i en kopp. Gör en virvel i vattnet med hjälp av en sked. Lägg försiktigt i ägget och låt det ligga. Sjud i ca 3 min.

  • 9

    Ta upp ägget med hålslev. Gulan skall vara krämig. Gör samma procedur med resten av äggen.

  • 10

    Citronkräm: Blanda crème fraiche och citronsaft/skal i en skål. Smaka av med salt och peppar.

  • 11

    Servering: Hetta upp soppan och häll i skålar/tallrikar, lägg i 1 pocherat ägg i var soppskål och skär ett snitt. Skeda upp en klick citronkräm, dekorera med blodoxalis och nymalen svartpeppar.