90 minuter
Enkelt
Skånsk kalops

Skånsk kalops

Vad skiljer skånsk kalops från en “vanlig” kalops? Att köttet kommer från en lokal gård i Skåne så klart! Lokalt, närproducerat och jättegott! Men också så sägs det att i just skånsk kalops har vi i mer morötter och att den är lite mer kryddad. Prova själv så får du se!

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 4 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 2 tsk hela kryddpepparkorn
  • 6 lagerblad
  • 4-5 morötter
  • 0,5 dl kalvfond
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • 3 msk grädde

Instruktioner

  • 1

    Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.

  • 2

    Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.

  • 3

    Bryn köttet i smör och olja i en gryta.

  • 4

    Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.

  • 5

    Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt salt och vitpeppar efter smak.

  • 6

    Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.

  • 7

    Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt, peppar och grädde.