24 minuter
Enkelt
Saffranskaka från Österlen

Saffranskaka från Österlen

En otrolig saffranskaka på skånsk saffran från Österlen. Visste du att du behöver större mängd saffran för att det ska få mycket smak i kakor och bullar gjorda på vetemjöl? Därför är denna kakan gjord på mandelmjöl - smaka skillnaden!

Ingredienser

  • 0,2 g (1 burk) Saffran
  • 2 st Ägg
  • 1,5 dl Socker
  • 0,5 st Ekologisk apelsin
  • 100 g Smör
  • 6 dl Mandelmjöl
  • 1,5 tsk Bakpulver

Instruktioner

  • 1

    Dag 1: Mortla 0,2g (en burk) österlensaffran i socker och marinera i rom över natten (helst en vecka, ju längre desto mer smak framhävs).

  • 2

    Dag 2: Sätt ugnen på 175 grader.

  • 3

    Vispa ägg och socker poröst (4-5 min). Pressa i en halv ekoapelsin samt riv i skalet från en halv ekoapelsin.

  • 4

    Smält smöret och vispa ner det i smeten.

  • 5

    Vänd ner saffransmarinaden i smeten och vispa.

  • 6

    Blanda mandelmjöl med bakpulver i en separat bunke.

  • 7

    Vänd ner mjöl och bakpulver i smeten och vispa. Smeten ska inte vara för rinnig, häll då i en halv dl mandelmjöl till.

  • 8

    Grädda i mitten av ugnen i 24 minuter.

  • 9

    Ställ i kylen över natten eller låt svalna. Strö sedan över floursocker med en sil.