40 minuter
Enkelt
Rotfruktsgratäng med svamptopp

Rotfruktsgratäng med svamptopp

Höstig och härlig gratäng att servera som ensamrätt med en fin grönsallad, eller lite förstärkt med kyckling, grillost eller tempeh. Enkelt, gott och lokalt!

Ingredienser

  • 300 g palsternacka
  • 300 g jordärtskocka
  • 600 g potatis
  • 1 lök
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl standardmjölk
  • 1½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2 tsk persillade
  • 150 g västerbottensost
  • 200 g kastanjechampinjoner
  • 1 msk smör

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 225°.

  • 2

    Skala rotfrukter och lök.

  • 3

    Skiva potatisen och löken tunt och skär resten i aningen tjockare skivor.

  • 4

    Lägg alltsammans i en stor kastrull och tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar och persillade.

  • 5

    Låt koka upp långsamt och sedan sjuda sakta ca 20 min. Rör om då och då.

  • 6

    Häll över allt i en gratängform och strö över ost.

  • 7

    Gratinera i mitten av ugnen ca 20 min.

  • 8

    Svamptopp: Stek svampen i smör och smaka av med salt och peppar.

  • 9

    Fördela över gratängen och garnera med kryddgrönt eller lite persillade.

  • 10

    Serveringsförslag: Servera med salladsblad och ditt val av protein. Kycklingovanlåren kryddar du med salt, peppar och goda kryddor som du gillar. Stek dem runtom i smör på medelvärme 8-10 min per sida. Låt dem bli färdiga på ett ugnsfast fat 15-20 min i ugnen bredvid gratängformen sista stunden av tillagningstiden. Tempehn steker du i 1 cm tjocka skivor i generöst med olja och kryddar på med salt och favoritkryddor. Samma sak med grillosten men här kan du skippa saltet!