
Rotfruktsgratäng med svamptopp
Höstig och härlig gratäng att servera som ensamrätt med en fin grönsallad, eller lite förstärkt med kyckling, grillost eller tempeh. Enkelt, gott och lokalt!
Ingredienser
- 300 g palsternacka
- 300 g jordärtskocka
- 600 g potatis
- 1 lök
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl standardmjölk
- 1½ tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- 2 tsk persillade
- 150 g västerbottensost
- 200 g kastanjechampinjoner
- 1 msk smör
Instruktioner
- 1
Sätt ugnen på 225°.
- 2
Skala rotfrukter och lök.
- 3
Skiva potatisen och löken tunt och skär resten i aningen tjockare skivor.
- 4
Lägg alltsammans i en stor kastrull och tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar och persillade.
- 5
Låt koka upp långsamt och sedan sjuda sakta ca 20 min. Rör om då och då.
- 6
Häll över allt i en gratängform och strö över ost.
- 7
Gratinera i mitten av ugnen ca 20 min.
- 8
Svamptopp: Stek svampen i smör och smaka av med salt och peppar.
- 9
Fördela över gratängen och garnera med kryddgrönt eller lite persillade.
- 10
Serveringsförslag: Servera med salladsblad och ditt val av protein. Kycklingovanlåren kryddar du med salt, peppar och goda kryddor som du gillar. Stek dem runtom i smör på medelvärme 8-10 min per sida. Låt dem bli färdiga på ett ugnsfast fat 15-20 min i ugnen bredvid gratängformen sista stunden av tillagningstiden. Tempehn steker du i 1 cm tjocka skivor i generöst med olja och kryddar på med salt och favoritkryddor. Samma sak med grillosten men här kan du skippa saltet!