55 minuter
Enkelt
Rostad vintersallad med brysselkål & röd spetskål samt apelsindressing

Rostad vintersallad med brysselkål & röd spetskål samt apelsindressing

En härligt god vintersallad baserad på röd spetskål, brysselkål och kikärtor som skall ätas rykande varm. Serveras med en frisk och fräsch apelsindressing.

Ingredienser

  • 500 gram brysselkål
  • 4-5 msk smör
  • to taste flingsalt
  • 2 msk honung
  • 4 msk pumpakärnor
  • 4 dl kikärtor
  • 300 gram röd spetskål
  • 7 msk (4 msk + 3 msk) olivolja
  • 1 stor apelsin
  • to taste parmesan
  • to taste färsk timjan

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 225 grader.

  • 2

    Skölj brysselkålen och skär bort det yttersta av ändarna och dela dem på mitten.

  • 3

    Lägg i en ugnsfast form, sväng om dem i smöret och toppa med flingsalt, honung och pumpakärnor.

  • 4

    Baka i ugn ca 20 minuter, tillsätt sedan kikärtorna i formen och blanda om. Tillsätt eventuellt en smörklick så att det blir ännu saftigare.

  • 5

    Efter ca 10 minuter strimla den röda spetskålen och lägg i en skål, massera in 3 msk olivolja och vänd sedan ner på plåten i ugnen.

  • 6

    Baka vidare i ca 25 minuter tills att det blir lite gyllene och färg på kålen.

  • 7

    Ta ut från ugnen smaka av med peppar och salt. Lägg ljummen i en serveringsskål.

  • 8

    Blanda ihop apelsinsaft/skal, olivolja och honung och ringla över vintersalladen.

  • 9

    Toppa med färsk timjan, rostade pumpakärnor och parmesan.