- Alla recept Rostad rotfruktssallad med dill- och solrospesto
Rostad rotfruktssallad med dill- och solrospesto
En härlig rotfruktssallad att bjuda på som vegetarisk rätt eller som tillbehör till annat. Dill- och solrospeston, som för övrigt passar till nästan allt, är ett smakrikt inslag som får dina gäster att jubla högt!
Ingredienser
- 500 g palsternacka
- 500 g morötter
- 500 g rödbetor
- 3 vitlöksklyftor
- 2 citroner
- rapsolja
- flingsalt
- 10 mangoldblad
- 1 kruka dill
- 3 dl prästost
- 1½ dl solroskärnor
- 1 msk citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl rapsolja
- 4 dl babyspenat
- 1/2 huvud romansallad
- rostade solroskärnor
- 1½ dl pumpakärnor
Instruktioner
- 1
Sätt ugnen på 225°.
- 2
Skala rotfrukterna och dela dem på längden, flera gånger om de är kraftiga.
- 3
Skala vitlöksklyftorna och skär dem i skivor.
- 4
Dela citronerna på mitten. Pressa ur ca 1 matsked saft till peston och ställ åt sidan.
- 5
Lägg rotfrukter, vitlök och citronhalvor på en plåt med bakplåtspapper.
- 6
Ringla över rapsolja och strö på flingsalt. Rosta i ugnen ca 30 min. Rör om någon gång efter halva tiden.
- 7
Stek mangoldbladen lätt i lite rapsolja och ställ åt sidan.
- 8
Mixa dill, prästost, solroskärnor, citronsaft och vitlök lite snabbt i en matberedare. Droppa i rapsolja och mixa ihop. Lägg upp i en skål.
- 9
Bred ut späda salladsblad (babyspenat eller strimlade romansalladsblad) på ett stort fat.
- 10
Strö mangolden över rotfrukterna på plåten och vänd runt. Bred ut det över bladen på fatet.
- 11
Dekorera med de ugnsbakade citronhalvorna och strö över solros- och pumpakärnor. Servera med peston och gärna ett nybakat surdegsbröd.