30 minuter
Enkelt
Rostad rotfruktssallad med dill- och solrospesto

Rostad rotfruktssallad med dill- och solrospesto

En härlig rotfruktssallad att bjuda på som vegetarisk rätt eller som tillbehör till annat. Dill- och solrospeston, som för övrigt passar till nästan allt, är ett smakrikt inslag som får dina gäster att jubla högt!

Ingredienser

  • 500 g palsternacka
  • 500 g morötter
  • 500 g rödbetor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • rapsolja
  • flingsalt
  • 10 mangoldblad
  • 1 kruka dill
  • 3 dl prästost
  • 1½ dl solroskärnor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl rapsolja
  • 4 dl babyspenat
  • 1/2 huvud romansallad
  • rostade solroskärnor
  • 1½ dl pumpakärnor

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 225°.

  • 2

    Skala rotfrukterna och dela dem på längden, flera gånger om de är kraftiga.

  • 3

    Skala vitlöksklyftorna och skär dem i skivor.

  • 4

    Dela citronerna på mitten. Pressa ur ca 1 matsked saft till peston och ställ åt sidan.

  • 5

    Lägg rotfrukter, vitlök och citronhalvor på en plåt med bakplåtspapper.

  • 6

    Ringla över rapsolja och strö på flingsalt. Rosta i ugnen ca 30 min. Rör om någon gång efter halva tiden.

  • 7

    Stek mangoldbladen lätt i lite rapsolja och ställ åt sidan.

  • 8

    Mixa dill, prästost, solroskärnor, citronsaft och vitlök lite snabbt i en matberedare. Droppa i rapsolja och mixa ihop. Lägg upp i en skål.

  • 9

    Bred ut späda salladsblad (babyspenat eller strimlade romansalladsblad) på ett stort fat.

  • 10

    Strö mangolden över rotfrukterna på plåten och vänd runt. Bred ut det över bladen på fatet.

  • 11

    Dekorera med de ugnsbakade citronhalvorna och strö över solros- och pumpakärnor. Servera med peston och gärna ett nybakat surdegsbröd.