- Alla recept Rödstrimma med rödvinssås
Rödstrimma med rödvinssås
En smakrik rätt som passar fint till helgmiddagen. Rödvinssås fungerar riktigt fint till vit fisk! De mustiga smakerna i såsen gifter sig fint tillsammans med rödstrimmafilén och den stekta svampen. Potatismoset smaksatt med palsternacka lyfter smakerna ytterligare.
Ingredienser
- 4 filéer rödstrimmafilé
- efter smak salt
- efter smak peppar
- 200 g champinjoner
- 1-2 kvistar rosmarin
- till stekning smör
- 900 g potatis
- 2 stora palsternackor
- 3 1/2 dl mjölk
- 50 g smör
- efter smak salt
- efter smak vitpeppar
- 2 bananschalottenlökar
- 1 liten morot
- 1 kvist rosmarin
- 1 lagerblad
- 3 dl rödvin
- 1,5 msk koncentrerad kalvfond
- 3 dl vatten
- nypa socker
- efter smak svartpeppar
Instruktioner
- 1
Finhacka schalottenlökarna och moroten. Fräs löken och moroten utan att få färg i en stekpanna. Tillsätt rosmarinen, lagerbladet, vinet och svartpepparn.
- 2
Blanda samman 3 dl vatten med 1,5 msk kalvfond och tillsätt i såsen när den reducerat och blivit något tjockare. Låt såsen koka ihop ytterligare och smaka av med en liten nypa socker för att få rätt balans på syran i såsen.
- 3
Skala och koka potatis och palsternacka i en kastrull med vatten.
- 4
När potatisen och palsternackan är mjuk häll av vattnet och pressa dom i en potatispress.
- 5
Värm mjölken något i en kastrull. Tillsätt den ljumma mjölken och smöret och blanda runt. Smaka av med salt och vitpeppar.
- 6
Salta och peppra fiskfiléerna och stek i rikligt med smör med skinnsidan neråt först tills den fått fin gyllenbrun färg. Vänd sedan fisken och låt den steka någon minut på andra sidan tills fisken är genomstekt.
- 7
Repa rosmarinen och stek champinjonerna och rosmarinen i smör. Smaka av med salt och peppar.
- 8
Servera potatis- och palsternackspurén tillsammans med fisken, rödvinsåsen och champinjonerna.