30 minuter
Medel
Rödstrimma med rödvinssås

Rödstrimma med rödvinssås

En smakrik rätt som passar fint till helgmiddagen. Rödvinssås fungerar riktigt fint till vit fisk! De mustiga smakerna i såsen gifter sig fint tillsammans med rödstrimmafilén och den stekta svampen. Potatismoset smaksatt med palsternacka lyfter smakerna ytterligare.

Ingredienser

  • 4 filéer rödstrimmafilé
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • 200 g champinjoner
  • 1-2 kvistar rosmarin
  • till stekning smör
  • 900 g potatis
  • 2 stora palsternackor
  • 3 1/2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • efter smak salt
  • efter smak vitpeppar
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 liten morot
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 3 dl rödvin
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vatten
  • nypa socker
  • efter smak svartpeppar

Instruktioner

  • 1

    Finhacka schalottenlökarna och moroten. Fräs löken och moroten utan att få färg i en stekpanna. Tillsätt rosmarinen, lagerbladet, vinet och svartpepparn.

  • 2

    Blanda samman 3 dl vatten med 1,5 msk kalvfond och tillsätt i såsen när den reducerat och blivit något tjockare. Låt såsen koka ihop ytterligare och smaka av med en liten nypa socker för att få rätt balans på syran i såsen.

  • 3

    Skala och koka potatis och palsternacka i en kastrull med vatten.

  • 4

    När potatisen och palsternackan är mjuk häll av vattnet och pressa dom i en potatispress.

  • 5

    Värm mjölken något i en kastrull. Tillsätt den ljumma mjölken och smöret och blanda runt. Smaka av med salt och vitpeppar.

  • 6

    Salta och peppra fiskfiléerna och stek i rikligt med smör med skinnsidan neråt först tills den fått fin gyllenbrun färg. Vänd sedan fisken och låt den steka någon minut på andra sidan tills fisken är genomstekt.

  • 7

    Repa rosmarinen och stek champinjonerna och rosmarinen i smör. Smaka av med salt och peppar.

  • 8

    Servera potatis- och palsternackspurén tillsammans med fisken, rödvinsåsen och champinjonerna.