45 minuter
Enkelt
Rödkål

Rödkål

Kryddig och smakrik. En klassiker och ett måste på väldigt många julbord.

Ingredienser

  • 1/2 huvud (Ca 500 g) Rödkål
  • 1 st Äpple
  • 2 dl Rödlök
  • 1/2 dl Socker
  • 1/4 l Ättika 12 %
  • 40 g Smör
  • 40 g Svartvinbärsgelé
  • 1/2 dl Vatten
  • 1/2 krm Salt
  • 1/2 krm Peppar
  • 1 blad Lagerblad
  • 5 st Kryddpepparkorn
  • 2 st Nejlika hela

Instruktioner

  • 1

    Strimla rödkål, äpple och rödlök. Blanda med salt.

  • 2

    Häll i socker och 1/2 msk vatten i en kastrull och sätt på medelhög värme.

  • 3

    Smält tills det fått en ljusbrun ton och blivit en karamell.

  • 4

    I med smör och rör tills det smält.

  • 5

    Lägg i strimlad kål, äpple samt rödlök.

  • 6

    Tillsätt ättika, vatten, gelé, salt, peppar, lagerblad, kryddpeppar samt nejlikor.

  • 7

    Sjud under lock i ca 45 min.

  • 8

    När det är klart plockar du ur lagerbladen, kryddpeppar kornen och nejlikorna.

  • 9

    Smaka av med lite mer salt och socker samt ättika om det skulle behövas.