- Alla recept Rödkål
45 minuter
Enkelt
Rödkål
Kryddig och smakrik. En klassiker och ett måste på väldigt många julbord.
Ingredienser
- 1/2 huvud (Ca 500 g) Rödkål
- 1 st Äpple
- 2 dl Rödlök
- 1/2 dl Socker
- 1/4 l Ättika 12 %
- 40 g Smör
- 40 g Svartvinbärsgelé
- 1/2 dl Vatten
- 1/2 krm Salt
- 1/2 krm Peppar
- 1 blad Lagerblad
- 5 st Kryddpepparkorn
- 2 st Nejlika hela
Instruktioner
- 1
Strimla rödkål, äpple och rödlök. Blanda med salt.
- 2
Häll i socker och 1/2 msk vatten i en kastrull och sätt på medelhög värme.
- 3
Smält tills det fått en ljusbrun ton och blivit en karamell.
- 4
I med smör och rör tills det smält.
- 5
Lägg i strimlad kål, äpple samt rödlök.
- 6
Tillsätt ättika, vatten, gelé, salt, peppar, lagerblad, kryddpeppar samt nejlikor.
- 7
Sjud under lock i ca 45 min.
- 8
När det är klart plockar du ur lagerbladen, kryddpeppar kornen och nejlikorna.
- 9
Smaka av med lite mer salt och socker samt ättika om det skulle behövas.