25 minuter
Medel
Rödkålssallad med marinerad tofu

Rödkålssallad med marinerad tofu

Låt dig inte skrämmas av att receptet är långt. Resultatet är färgrikt, smakrikt och en fest i munnen! Och har du en vegan på besök funkar receptet perfekt – byt bara ut yoghurtsåsen mot en växtbaserad sås.

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 aubergine
  • 2 gula eller röda lökar
  • 2 paket naturell tofu
  • ca 500 g rapsolja
  • 1/2 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk tahini
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1/4 röd kåls huvud
  • 10 aprikoser
  • 1 stor apelsin
  • 1 rödlök
  • 1 1/2 dl grovhackad mandel
  • till dekoration sesamfrön
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk sesamolja
  • 1/2 dl rapsolja
  • resterna av 1 apelsin
  • ca 5 cm färsk ingefära
  • 1 kruka mynta
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk citronsaft
  • efter smak salt
  • efter smak peppar

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop marinaden till tofun, grönsakskryddningen och dressingen (utom den färska ingefäran) i tre separata skålar.

  • 2

    Hacka myntan och rör ihop yoghurtsåsen.

  • 3

    Sallad: Gör salladen, den blir bara godare om den får stå till sig lite. Skär rödkålen tunt och hacka aprikoserna. Skär av skalet på apelsinen och skär ut filéer av klyftorna. Vrid saften ur det som blir över ner i salladsdressingen. Dra av lite skal med ett zestjärn om du vill och ha i det också i dressingen. Skala löken och skiva den tunt.

  • 4

    Blanda alla salladsingredienser och häll över dressingen. Späd med lite mer olja om salladen ser torr ut. Riv ingefäran och pressa över saften över salladen. Blanda igen och låt den stå och gotta till sig.

  • 5

    Tofuspetten: Skär grönsakerna i grova bitar. Skala och klyfta löken. Lägg i en bunke. Häll över grönsakskryddningen och blanda. Bred ut grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen tills de har fått ordentligt med färg, det brukar ta 20–25 minuter. Rör om lite då och då.

  • 6

    Skär tofun i stora bitar och stek dem i rapsolja. Se till att tofun blir ordentligt brynt runt om. Lägg ner den varma tofun i marinaden och låt den ligga där och svalna lite.

  • 7

    Trä upp grönsakerna och tofun på spett och servera med sallad och yoghurtsås.