70 minuter
Enkelt
Ribolita på bönor från Öland

Ribolita på bönor från Öland

Klassisk italiensk husmankost på svenskt vis!

Ingredienser

  • 800g Vita bönor
  • 1 dl Olivolja
  • 2 Gula lökar
  • 4 stjälkar Stjälkselleri
  • 4 Morötter
  • 8 Vitlöksklyftor
  • 2 tsk Torkad rosmarin
  • 2 tsk Torkad timjan
  • 2 burkar Hela skalade tomater
  • 300g Svartkål eller grönkål
  • 1,7 liter Grönsaksbuljong
  • 1 limpa Ljust bröd
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Riven kraftig ost

Instruktioner

  • 1

    Finhacka lök, stjälkselleri och morötter.

  • 2

    Hetta upp ½ dl olivolja i en stor kastrull eller gryta. Lägg i grönsakerna och fräs långsamt på låg värme tills grönsakerna blir aningen transparenta, 7-10 minuter.

  • 3

    Tillsätt finhackad vitlök, rosmarin och timjan. Fräs ytterligare ett par minuter.

  • 4

    Klipp sönder tomaterna med sax direkt i burken. Rör ner tomaterna och låt koka några minuter.

  • 5

    Lös upp grönsaksbuljongen i hett vatten.

  • 6

    Hacka grönkålen grovt och tillsätt i kastrullen. Tillsätt även buljongen. Koka upp, sänk sedan värmen och låt det puttra i 20-30 minuter under lock.

  • 7

    Skölj bönorna i kallt vatten och tillsätt dem i kastrullen.

  • 8

    Grovriv brödet för hand och lägg ned bitarna överst i kastrullen. Krydda med salt och peppar.

  • 9

    Låt det fortsätta puttra i ytterligare 20-30 minuter, tryck till brödet då och då för att få soppan att tjockna något.