- Alla recept Ribolita på bönor från Öland
Ribolita på bönor från Öland
Klassisk italiensk husmankost på svenskt vis!
Ingredienser
- 800g Vita bönor
- 1 dl Olivolja
- 2 Gula lökar
- 4 stjälkar Stjälkselleri
- 4 Morötter
- 8 Vitlöksklyftor
- 2 tsk Torkad rosmarin
- 2 tsk Torkad timjan
- 2 burkar Hela skalade tomater
- 300g Svartkål eller grönkål
- 1,7 liter Grönsaksbuljong
- 1 limpa Ljust bröd
- Salt
- Svartpeppar
- Riven kraftig ost
Instruktioner
- 1
Finhacka lök, stjälkselleri och morötter.
- 2
Hetta upp ½ dl olivolja i en stor kastrull eller gryta. Lägg i grönsakerna och fräs långsamt på låg värme tills grönsakerna blir aningen transparenta, 7-10 minuter.
- 3
Tillsätt finhackad vitlök, rosmarin och timjan. Fräs ytterligare ett par minuter.
- 4
Klipp sönder tomaterna med sax direkt i burken. Rör ner tomaterna och låt koka några minuter.
- 5
Lös upp grönsaksbuljongen i hett vatten.
- 6
Hacka grönkålen grovt och tillsätt i kastrullen. Tillsätt även buljongen. Koka upp, sänk sedan värmen och låt det puttra i 20-30 minuter under lock.
- 7
Skölj bönorna i kallt vatten och tillsätt dem i kastrullen.
- 8
Grovriv brödet för hand och lägg ned bitarna överst i kastrullen. Krydda med salt och peppar.
- 9
Låt det fortsätta puttra i ytterligare 20-30 minuter, tryck till brödet då och då för att få soppan att tjockna något.