60 minuter
Enkelt
Pumpapasta med svamp och delikatesslinser

Pumpapasta med svamp och delikatesslinser

Riktigt god pastarätt som funkar lika bra till helgen som till vardagsmiddag. “Gott smör” ska du steka portobellosvampen i tycker Marcus. Föredrar du veganskt så välj din favoritolja som passar till stekning.

Ingredienser

  • 1 hokkaidopumpa
  • 150 g gröna delikatesslinser
  • 400 g eller 500 g färsk pasta eller torkad pasta
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 300 g kastanjechampinjoner
  • till stekning smör eller olja
  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 nypor timjan
  • 1-2 portobellohattar
  • ett stänk balsamvinäger

Instruktioner

  • 1

    Halvera pumpan och rosta den i ugnen på 180° tills den är mjuk, ca 40 min. Gröp ur kärnhuset och pilla ut köttet ur skalet med en sked. Låt pumpan svalna av och dela därefter köttet i mindre bitar. Låt stå åt sidan till senare.

  • 2

    Koka linserna mjuka i 6 dl vatten och 1 tsk salt ca 17 min. Låt rinna av.

  • 3

    Hacka lök, vitlök och kastanjechampinjoner. Fräs på det i en stekpanna i smör. Tillsätt vispgrädde och några timjankvistar. Låt koka ihop en liten stund till en sås. Lägg ner pumpabitarna och smaka av med salt och svartpeppar. Ta upp timjankvistarna.

  • 4

    Skiva upp portabellon. Stek i gott smör tills gyllenbruna salta och stänk på några droppar med balsamvinäger.

  • 5

    Koka pastan och låt rinna av i durkslag.

  • 6

    Sväng ihop pastan och linserna med svamp- och pumpasåsen i pastakastrullen eller i en fin traktörpanna. Lägg den stekta portabellon på toppen och strö över lite timjanblad.