
Pasta med linser och svamp
Svampens umamismak och lite tuggiga konsistens gör den till en bra ersättningsprodukt när man vill dra ner på köttkonsumtionen. I den här pastasåsen är svampen skuren men prova även att riva den grovt – det blir lite köttfärs över den då.
Ingredienser
- 300 g skogschampinjoner
- 2 st schalottenlök
- 2 stora klyftor vitlök
- 100 g rökt ost
- 1 msk rapsolja
- 2 1/2 dl havregrädde
- 1 tsk torkad timjan
- efter smak salt
- efter smak svartpeppar
- 1 dl torkade belugalinser
- 1 påse, ca 65 g bladspenat
- 2 st, skivade avokado
- 2 msk vitvinsvinäger
- 4 msk kallpressad rapsolja
- efter smak örtsalt
- 250 g spaghetti
- efter smak persilja eller färsk timjan
- efter smak rostade mandlar
Instruktioner
- 1
Dela svampen i jämna bitar.
- 2
Skiva schalottenlök och finhacka vitlöken.
- 3
Riv den rökta osten grovt.
- 4
Lägg svampen i en gryta och stek ur vätskan.
- 5
Häll på rapsolja, blanda i schalottenlök och vitlök och stek i cirka 5 minuter.
- 6
Häll i havregrädde, timjan, salt och peppar och koka ihop såsen.
- 7
Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet.
- 8
Vänd ner linserna och till sist osten i såsen.
- 9
Blanda spenat och avokado.
- 10
Blanda alla ingredienser till vinägret- ten och ringla den över grönsakerna.
- 11
Koka pastan al dente, spar lite pastavatten i botten av kastrullen när du häller av den färdigkokta pastan.
- 12
Häll tillbaka pastan i kastrullen, vänd ner såsen och servera genast med hackade färska örter och rostad mandel.