30 minuterEnkelt
Pasta med linser och svamp

Pasta med linser och svamp

Svampens umamismak och lite tuggiga konsistens gör den till en bra ersättningsprodukt när man vill dra ner på köttkonsumtionen. I den här pastasåsen är svampen skuren men prova även att riva den grovt – det blir lite köttfärs över den då.

Ingredienser

  • 300 g skogschampinjoner
  • 2 st schalottenlök
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 100 g rökt ost
  • 1 msk rapsolja
  • 2 1/2 dl havregrädde
  • 1 tsk torkad timjan
  • efter smak salt
  • efter smak svartpeppar
  • 1 dl torkade belugalinser
  • 1 påse, ca 65 g bladspenat
  • 2 st, skivade avokado
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • efter smak örtsalt
  • 250 g spaghetti
  • efter smak persilja eller färsk timjan
  • efter smak rostade mandlar

Instruktioner

  • 1

    Dela svampen i jämna bitar.

  • 2

    Skiva schalottenlök och finhacka vitlöken.

  • 3

    Riv den rökta osten grovt.

  • 4

    Lägg svampen i en gryta och stek ur vätskan.

  • 5

    Häll på rapsolja, blanda i schalottenlök och vitlök och stek i cirka 5 minuter.

  • 6

    Häll i havregrädde, timjan, salt och peppar och koka ihop såsen.

  • 7

    Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet.

  • 8

    Vänd ner linserna och till sist osten i såsen.

  • 9

    Blanda spenat och avokado.

  • 10

    Blanda alla ingredienser till vinägret- ten och ringla den över grönsakerna.

  • 11

    Koka pastan al dente, spar lite pastavatten i botten av kastrullen när du häller av den färdigkokta pastan.

  • 12

    Häll tillbaka pastan i kastrullen, vänd ner såsen och servera genast med hackade färska örter och rostad mandel.