30 minuter
Enkelt
Pasta med linser och svamp

Pasta med linser och svamp

Svampens umamismak och lite tuggiga konsistens gör den till en bra ersättningsprodukt när man vill dra ner på köttkonsumtionen. I den här pastasåsen är svampen skuren men prova även att riva den grovt – det blir lite köttfärs över den då.

Ingredienser

  • 300 g skogschampinjoner
  • 2 st schalottenlök
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 100 g rökt ost
  • 1 msk rapsolja
  • 2 1/2 dl havregrädde
  • 1 tsk torkad timjan
  • efter smak salt
  • efter smak svartpeppar
  • 1 dl torkade belugalinser
  • 1 påse, ca 65 g bladspenat
  • 2 st, skivade avokado
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • efter smak örtsalt
  • 250 g spaghetti
  • efter smak persilja eller färsk timjan
  • efter smak rostade mandlar

Instruktioner

  • 1

    Dela svampen i jämna bitar.

  • 2

    Skiva schalottenlök och finhacka vitlöken.

  • 3

    Riv den rökta osten grovt.

  • 4

    Lägg svampen i en gryta och stek ur vätskan.

  • 5

    Häll på rapsolja, blanda i schalottenlök och vitlök och stek i cirka 5 minuter.

  • 6

    Häll i havregrädde, timjan, salt och peppar och koka ihop såsen.

  • 7

    Koka belugalinserna enligt instruktionerna på paketet.

  • 8

    Vänd ner linserna och till sist osten i såsen.

  • 9

    Blanda spenat och avokado.

  • 10

    Blanda alla ingredienser till vinägret- ten och ringla den över grönsakerna.

  • 11

    Koka pastan al dente, spar lite pastavatten i botten av kastrullen när du häller av den färdigkokta pastan.

  • 12

    Häll tillbaka pastan i kastrullen, vänd ner såsen och servera genast med hackade färska örter och rostad mandel.