25 minuter
Medel
Örtkyckling, brysselkål och belugalinser

Örtkyckling, brysselkål och belugalinser

Kycklingen sköter i princip sig själv och även de som inte gillar brysselkål brukar tycka om den tunt skivad och rå med lite sötma från äpplena och styrka från senapen. En riktigt härlig hösträtt.

Ingredienser

  • 1 hel eller 1 förpackning quornfiléer eller tempeh kyckling
  • 100 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl färska blandade örter
  • 1 liten citron
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl belugalinser
  • 1/2 påse, ca 250 g färsk brysselkål
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 6 msk raps- eller olivolja
  • 2 tsk grov, söt senap
  • 1 rödlök
  • 1 dl mandel
  • 2 äpplen

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 200 grader.

  • 2

    Blanda smör, pressad vitlök, blandade hackade örter, salt, svart- peppar, citronskal och saft. Dela kycklingen i portionsbitar. Lägg kycklingen på en plåt och tryck in smörblandningen under skinnet. Strö lite extra salt och peppar på kycklingen och baka i ugn i cirka 25 min.

  • 3

    Om du använder quornfileer: skär ett snitt i mitten av varje filé och tryck in lite kryddsmör. Lägg resten av smöret på toppen av filéerna och baka dem i en form i ugnen cirka 20 minuter.

  • 4

    Om du använder tempeh: ugnsbaka med kryddsmöret på toppen av tempen.

  • 5

    Koka linserna enligt instruktionerna på paketet.

  • 6

    Vispa ihop vinäger, olja, senap, salt och peppar till dressingen. Hyvla eller skär löken i tunna skivor på längden och lägg den att marinera i dressingen en stund för att få bort den fräna löksmaken.

  • 7

    Skiva brysselkålen riktigt tunt. Hacka mandeln.

  • 8

    Lägg brysselkålen i en vid skål och häll över dressingen inklusive rödlöken. Skiva äpplet tunt – behåll skalet på. Strö över mandeln och stick ner äppelbitarna i salladen precis före serveringen.

  • 9

    Lägg upp linser och kyckling, quorn eller tempeh på en tallrik. Skeda över det smälta smöret och servera salladen bredvid.