30 minuter
Enkelt
Morotssoppa med morotsblastpesto och stekta gråärter

Morotssoppa med morotsblastpesto och stekta gråärter

Vegetariskt eller veganskt i soppskålen, det bestämmer du själv. Men istället för kött toppar vi den lena morotssoppan med stekta gråärter som har en fantastiskt fin, lite nötig smak. Stekt fläsk är också gott till om du föredrar det!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olja el smör till stekning
  • 1 kg morötter
  • 1 l vatten
  • 1 dl vispgrädde, iMat eller sojagrädde
  • - Salt
  • - peppar
  • 2 dl morotsblast
  • ¾ dl pumpakärnor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 1½ dl parmesanost
  • ½ citron

Instruktioner

  • 1

    Skala, hacka och fräs lök och vitlök i en stor kastrull.

  • 2

    Skala och skiva morötterna. Tillsätt dem i kastrullen tillsammans med vatten och grädde. Låt koka försiktigt tills morötterna är mjuka.

  • 3

    Mixa soppan och smaka av med salt.

  • 4

    Koka gråärterna mjuka 30 min i en kastrull. Häll av vattnet, stek gråärter gyllene en liten stund.

  • 5

    Servera soppan och toppa med stekt fläsk. Bjud bröd och morotspesto (se nedan) till.

  • 6

    Skölj och grovhacka morotsblasten. Mät upp den, tätt packad, i en (gärna högsmal) bunke.

  • 7

    Tillsätt pumpakärnor, vitlöksklyfta, olivolja, ost och citronskal.

  • 8

    Mixa samman allt med stavmixer. Smaka av med salt.

  • 9

    Serveras med ett gott bröd, gärna surdegsbröd.