120 minuter
Enkelt
Lamm i dillsås

Lamm i dillsås

I den här klassiska husmansrätten är det dillen tillsammans med ättika och socker som sätter smakerna perfekt. Låt koka minst en timme så att köttbitarna går sönder när du trycker med gaffeln. Här får bondbönor och extra morötter ersätta lammet i de växtbaserade versionerna.

Ingredienser

  • 400 g lammkött
  • 1-2 gula lökar
  • 300 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • 1 msk smör eller olja
  • 2 lagerblad
  • ca 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk ättikssprit
  • ½ dl hackad dill
  • till servering kokt potatis
  • till servering lila morot

Instruktioner

  • 1

    Tärna upp lammköttet grovt och lägg det åt sidan.

  • 2

    Skala och skär gul lök, morötter, palsternacka i lagom grytbitar.

  • 3

    Värm upp en stor gryta och bryn på grönsakerna med lagerblad.

  • 4

    Lägg i köttet och häll på vatten tills det täcker köttet.

  • 5

    Låt sjuda i ungefär 1 timme.

  • 6

    Häll i grädde och låt sjuda ungefär 1 timme till så att grädden tjocknar i grytan.

  • 7

    Fortsätt låta det sjuda tills köttet är så mört att det faller isär när man trycker på det med en gaffel.

  • 8

    Tillsätt socker och ättika.

  • 9

    Smaka av med salt, socker och ättika tills ni är nöjda med balansen mellan sötma, syra och sälta.

  • 10

    Vänd ner den hackade dillen.

  • 11

    Servera med kokt potatis och gärna lite råhyvlad lila morot för lite tuggmotstånd.