- Alla recept Kyckling i syrlig gräddsås med saltrostad potatis & äppelsallad
Kyckling i syrlig gräddsås med saltrostad potatis & äppelsallad
En matig varmrätt för såväl vardag som fest. Önskas en lättare version av rätten kan den salt-rostade potatisen uteslutas. Varm generös med basilika och syran i såsen. Äpplena kan givetvis bytas ut mot krispiga päron.
Ingredienser
- 600 gram fast potatis
- 1.5 msk flingsalt
- 3 msk rapsolja
- 400 gram kycklingbröstfiléer
- 3 dl matlagningsgrädde
- 2 msk vit balsamvinäger
- 1 kruka färsk basilika
- 2 äpplen
- 2 msk rapsolja
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- 1
Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen, lägg i ugnsform, strö flingsalt och rapsolja över. Rosta i ca 30 min.
- 2
Torka av kycklingbröstfiléerna och gnid in med salt och peppar. Hetta upp rapsolja i en stekpanna, lägg ner filéerna med skinnsidan nedåt, stek ca 2 min på vardera sida i hög värme. Sänk värmen och låt steka till genomstekta, ca 10 min.
- 3
Lägg kycklingfiléerna på fat, tillsätt matlagningsgrädde till stekpannan och låt puttra och reducera till såsig konsistens. Smaka av med salt/peppar och vit balsamvinäger.
- 4
Finhacka färsk basilika och vänd ner i gräddsåsen.
- 5
Dela äpplen och hyvla på mandolin, droppa rapsolja och nymalen svartpeppar över.
- 6
Servera den saltrostade potatisen med skivad kyckling och gräddsås, samt äppelsallad. Dekorera med basilikablad!