30 minuter
Medel
Kyckling i syrlig gräddsås med saltrostad potatis & äppelsallad

Kyckling i syrlig gräddsås med saltrostad potatis & äppelsallad

En matig varmrätt för såväl vardag som fest. Önskas en lättare version av rätten kan den salt-rostade potatisen uteslutas. Varm generös med basilika och syran i såsen. Äpplena kan givetvis bytas ut mot krispiga päron.

Ingredienser

  • 600 gram fast potatis
  • 1.5 msk flingsalt
  • 3 msk rapsolja
  • 400 gram kycklingbröstfiléer
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 äpplen
  • 2 msk rapsolja
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen, lägg i ugnsform, strö flingsalt och rapsolja över. Rosta i ca 30 min.

  • 2

    Torka av kycklingbröstfiléerna och gnid in med salt och peppar. Hetta upp rapsolja i en stekpanna, lägg ner filéerna med skinnsidan nedåt, stek ca 2 min på vardera sida i hög värme. Sänk värmen och låt steka till genomstekta, ca 10 min.

  • 3

    Lägg kycklingfiléerna på fat, tillsätt matlagningsgrädde till stekpannan och låt puttra och reducera till såsig konsistens. Smaka av med salt/peppar och vit balsamvinäger.

  • 4

    Finhacka färsk basilika och vänd ner i gräddsåsen.

  • 5

    Dela äpplen och hyvla på mandolin, droppa rapsolja och nymalen svartpeppar över.

  • 6

    Servera den saltrostade potatisen med skivad kyckling och gräddsås, samt äppelsallad. Dekorera med basilikablad!