75 minuter
Enkelt
Kyckling i lergryta

Kyckling i lergryta

Ebbatorps kycklinghalva är så himla bra. Saftig, smakrik och alldeles underbar - som kyckling smakade förr! Det blir en lagom middag för fyra, ibland blir det rester till en lunchlåda eller till en god brunchig sallad under helgen.

Ingredienser

  • 1-2 rödlökar
  • 1-2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 1-2 palsternackor
  • ½, ca 1½ kg kyckling
  • 1 msk kalv- eller kycklingfond
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • 1 nypa chiliflingor
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 4 betor
  • salt
  • olivolja
  • microgreens eller andra gröna blad
  • bröd och ost

Instruktioner

  • 1

    Skala lökarna och skrubba rotfrukterna. Dela i grova bitar och lägg ca hälften i botten av grytan. Resten läggs överst innan grytan sätts i ugnen.

  • 2

    Blötlägg lergrytan 10 min i kallt vatten i diskhon. Bryn kycklingen på skinnsidan (mest för att ge lite färg på skinnet, inte nödvändigt alltså). Lägg över i lergrytan.

  • 3

    Blanda fond, soja, kryddor och vitlök. Häll det över kycklingen och massera in runt om och under skinnet så gott det går. Lägg på resterande lök och rotfrukter. Sätt lergrytan i kall ugn. Sätt på ugnen och tillaga ca 1 timme och 15 min. Kontrollera att benet lossnar lätt och att kycklingen är genomlagad. Låt gärna vila med locket på en kvart innan servering.

  • 4

    Skala och skär betorna i cm-tjocka skivor. Massera in dem med en knapp matsked olivolja och bred ut på plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen när 40 min återstår av kycklingen.

  • 5

    Servera kycklingen med gröna blad och - för extra fest - gärna ett gott surdegsbröd och en god ost.