- Alla recept Kyckling i lergryta
Kyckling i lergryta
Ebbatorps kycklinghalva är så himla bra. Saftig, smakrik och alldeles underbar - som kyckling smakade förr! Det blir en lagom middag för fyra, ibland blir det rester till en lunchlåda eller till en god brunchig sallad under helgen.
Ingredienser
- 1-2 rödlökar
- 1-2 gula lökar
- 3 morötter
- 1-2 palsternackor
- ½, ca 1½ kg kyckling
- 1 msk kalv- eller kycklingfond
- 1 tsk soja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk timjan
- 1 nypa chiliflingor
- 1-2 vitlöksklyftor
- 4 betor
- salt
- olivolja
- microgreens eller andra gröna blad
- bröd och ost
Instruktioner
- 1
Skala lökarna och skrubba rotfrukterna. Dela i grova bitar och lägg ca hälften i botten av grytan. Resten läggs överst innan grytan sätts i ugnen.
- 2
Blötlägg lergrytan 10 min i kallt vatten i diskhon. Bryn kycklingen på skinnsidan (mest för att ge lite färg på skinnet, inte nödvändigt alltså). Lägg över i lergrytan.
- 3
Blanda fond, soja, kryddor och vitlök. Häll det över kycklingen och massera in runt om och under skinnet så gott det går. Lägg på resterande lök och rotfrukter. Sätt lergrytan i kall ugn. Sätt på ugnen och tillaga ca 1 timme och 15 min. Kontrollera att benet lossnar lätt och att kycklingen är genomlagad. Låt gärna vila med locket på en kvart innan servering.
- 4
Skala och skär betorna i cm-tjocka skivor. Massera in dem med en knapp matsked olivolja och bred ut på plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen när 40 min återstår av kycklingen.
- 5
Servera kycklingen med gröna blad och - för extra fest - gärna ett gott surdegsbröd och en god ost.