- Alla recept Krispig Grönsallad med rostade rotfrukter, pocherat ägg och svarta bönor i brynt smör
Recept av Bönland
Krispig Grönsallad med rostade rotfrukter, pocherat ägg och svarta bönor i brynt smör
För 4 personer
Ingredienser
- 300g Rödbetor, skalade i klyftor
- 300g Rotselleri, skalad i bitar
- 1 hel Vitlök, delad på mitten
- 4 msk Neutral olja
- Flingsalt
- 1st Salladshuvud
- 50g Rucola
- 4st Ägg
- 1 burk (410g) Bönland svarta bönor
- 75g Smör
- Svartpeppar
- Topping: Färsk timjan eller annan favoritkrydda & kallpressad rapsolja
Instruktioner
- 1
Sätt ugnen på 210 grader varmluftsugn.
- 2
Lägg klyftade rödbetor, rotselleri och 1 hel delad vitlök i en ugnssäker form. Ringla över olja och flingsalt, blanda om. Rosta i ugnen, ca 40 minuter tills de mjuknat men fortfarande har visst tuggmotstånd.
- 3
Under tiden – skölj salladshuvudet och bryt i mindre bitar.
- 4
Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Tillsätt 1 tsk salt och 1 msk ättika. Ta av från värmen och lägg i äggen, en åt gången, som var och en stjälps från en liten skål. Låt pocheras i ca 4 ½ minut. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av.
- 5
Lägg smöret i en kastrull och låt koka upp och brynas till karamellig smak i några minuter.
- 6
Vid servering: Ta fram ett stort uppläggningsfat, lägg upp salladsbladen och rucola i botten, samt vitlöken och rotfrukterna.
- 7
Lägg de avrunna och sköljda svarta bönorna i kastrullen med varmt brynt smör, rör om.
- 8
Ringla bönorna i smör på rotfrukterna, lägg sedan på de pocherade äggen.
- 9
Toppa med färsk timjan, några droppar kallpressad olja och nymortlad svartpeppar.