60 minuter
Medel
Svartbsallad

Recept av Bönland

Krispig Grönsallad med rostade rotfrukter, pocherat ägg och svarta bönor i brynt smör

För 4 personer

Ingredienser

  • 300g Rödbetor, skalade i klyftor
  • 300g Rotselleri, skalad i bitar
  • 1 hel Vitlök, delad på mitten
  • 4 msk Neutral olja
  • Flingsalt
  • 1st Salladshuvud
  • 50g Rucola
  • 4st Ägg
  • 1 burk (410g) Bönland svarta bönor
  • 75g Smör
  • Svartpeppar
  • Topping: Färsk timjan eller annan favoritkrydda & kallpressad rapsolja

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 210 grader varmluftsugn.

  • 2

    Lägg klyftade rödbetor, rotselleri och 1 hel delad vitlök i en ugnssäker form. Ringla över olja och flingsalt, blanda om. Rosta i ugnen, ca 40 minuter tills de mjuknat men fortfarande har visst tuggmotstånd.

  • 3

    Under tiden – skölj salladshuvudet och bryt i mindre bitar.

  • 4

    Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Tillsätt 1 tsk salt och 1 msk ättika. Ta av från värmen och lägg i äggen, en åt gången, som var och en stjälps från en liten skål. Låt pocheras i ca 4 ½ minut. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av.

  • 5

    Lägg smöret i en kastrull och låt koka upp och brynas till karamellig smak i några minuter.

  • 6

    Vid servering: Ta fram ett stort uppläggningsfat, lägg upp salladsbladen och rucola i botten, samt vitlöken och rotfrukterna.

  • 7

    Lägg de avrunna och sköljda svarta bönorna i kastrullen med varmt brynt smör, rör om.

  • 8

    Ringla bönorna i smör på rotfrukterna, lägg sedan på de pocherade äggen.

  • 9

    Toppa med färsk timjan, några droppar kallpressad olja och nymortlad svartpeppar.