30 minuter
Enkelt
Krämig kantarellpasta med salsa verde

Krämig kantarellpasta med salsa verde

En krämig kantarellpasta hör hösten till! Annan svamp går såklart bra att använda här, om du saknar tratt- eller gula kantareller nästa gång du lagar denna rätt.

Ingredienser

  • 500 g gula kantareller eller trattkantareller
  • 3 msk smör eller olja
  • 250 g tagliatelle mezzanelle eller annan valfri pasta
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 75 g färsk bladpersilja
  • 30 g sardeller i olja
  • 1 dl kapris
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 dl god olivolja eller rapsolja med neutral smak
  • 1 ½ tsk honung

Instruktioner

  • 1

    Borsta kantarellerna rena. Lägg dem i en upphettad stekpanna och stek dem tills vätskan försvinner.

  • 2

    Tillsätt 2 msk smör och stek i 10 min tills kantarellerna fått fin färg. Lägg över dem i en skål.

  • 3

    Skala och hacka löken och fräs den i resten av smöret.

  • 4

    Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  • 5

    Lägg tillbaka kantarellerna i stekpannan med löken och häll på grädden. Låt småputtra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

  • 6

    Hacka persiljan grovt och lägg den tillsammans med sardellerna, kaprisen och vitlöken i en matberedare. Mixa och häll i oljan lite i taget medan matberedaren går. Smaka av med honung.

  • 7

    Häll av pastan och blanda den med 2/3 av kantarellröran. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med resten av kantarellröran och salsa verde. Strö över flingsalt och grovmalen svartpeppar.