45 minuter
Enkelt
Krämig grönkålspaj med Maisha-ost och rostade valnötter

Krämig grönkålspaj med Maisha-ost och rostade valnötter

En smakrik grönsaks- och dinkelpaj som passar perfekt på buffébordet vid festligare tillfällen eller som en god lunch eller middag!

Ingredienser

  • 3 dl dinkelmjöl
  • 150 g Maisha Smörigt Spread
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde
  • 1 dl växtbaserad crème fraiche
  • 3/4 dl dinkelmjöl
  • 10 cm purjolök
  • 1 liten rödlök
  • 200 g grönkål
  • 1 liten broccoli
  • efter smak Maisha Mild Ostig
  • efter smak cocktailtomater
  • 1 dl valnötter
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • valfritt basilika

Instruktioner

  • 1

    Pajdeg: Mixa Maisha-smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop. Degen ska inte överarbetas.

  • 2

    Tryck ut pajdegen i en pajform och låt degen vila i kylen i cirka 1 timme.

  • 3

    Sätt ugnen på 200°C.

  • 4

    Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  • 5

    Medan pajdegen vilar i kylskåp: Hacka grönkålen fint (ta bort grova stammar) och skär broccolin i små buketter och stammen i skivor. Koka grönkålen och broccolin i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Om du vill ha broccolin med mer tuggmotstånd så lägg i den de sista 5 minuterna.

  • 6

    Hacka rödlök och purjolök och stek på mellanlåg värme i olja eller Maisha-smör tills löken blivit mjuk. Höj värmen något och tillsätt grönkål och broccoli. Rör runt och bryn kålen och broccolin lite.

  • 7

    Pudra över mjölet och rör om så att mjölet fördelas jämt utan klumpar. Häll på havregrädde och crème fraiche. Rör runt ordentligt under uppvärmning. Låt puttra på svag värme tills det har blivit en stuvning. Smaka av med salt och peppar.

  • 8

    När pajskalet är förgräddat: Fördela grönsaksstuvningen jämnt i pajskalet. Klyv några cocktailtomater och skär några skivor Maishas milda ost och lägg ovanpå.

  • 9

    Grädda i ugnen tills pajen blivit varm och osten fått fin färg, cirka 30–35 minuter.

  • 10

    Under tiden pajen gräddas så grovhackar du valnötter och rostar dem i en torr stekpanna med lite flingsalt. Strö sedan nötterna över pajen när den är färdiggräddad.

  • 11

    Servera gärna pajen med en fräsch sallad. Smaklig spis!

  • 12

    Tips! För en riktigt ostig paj kan du riva Maisha-ost även i stuvningen! Grönkål och broccoli kan bytas ut mot andra grönsaker som spenat eller blomkål. Oliver och soltorkade tomater kan tillföra goda smakbrytningar och valnötterna kan bytas mot rostade solroskärnor eller pumpafrön.