30 minuter
Enkelt
Klimatsmarta köttbullar i gräddsås med lingon

Klimatsmarta köttbullar i gräddsås med lingon

En mustig bas à la soffritto med lika delar rotselleri, morot och gul lök sätter extra smak och drygar dessutom ut de här goda och saftiga köttbullarna - och vips är de ännu mer klimatsmarta!

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 150 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • ½ dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk blandade örter eller persillade
  • 500 g blandfärs eller annan färs
  • 3 dl steksky
  • 2 dl vispgrädde eller mjölk
  • 1 msk maizena
  • ett stänk soja
  • salt, peppar, socker socker
  • till servering kokt potatis
  • till servering lingonsylt
  • till servering grönsallad

Instruktioner

  • 1

    Skala och ansa lök, rotselleri och morot. Hacka smått, gärna i en matberedare.

  • 2

    Fräs hacket i olivolja 4-5 min tills det mjuknar. Låt svalna.

  • 3

    Blanda det frästa med övriga ingredienser väl tillsammans med färsen i en bunke. Låt färssmeten vila en stund.

  • 4

    Forma lite större köttbullar eller biffar och stek dem i smör i en stekpanna.

  • 5

    Sås: Lyft ur köttbullarna, häll lite vatten i stekpannan och vispa runt.

  • 6

    Sila ner stekskyn i en kastrull. Fyll på med vatten så det mäter 3 dl.

  • 7

    Låt koka upp och tillsätt grädden. Red av med maizena och låt få ett uppkok.

  • 8

    Smaka av med salt och peppar.